• en
  • sl
  • it

Kako izbrati vino za darilo?

Iščete darilo za sorodnika, šefa, prijatelja, ali morda novega soseda? Niste ravno vinski poznavalec in ne bi radi zgrešili pri izbiri? Brez skrbi, imamo rešitev za vašo težavo…

Pomembno je, da upoštevate  tri dejavnike: priložnost, vaš budget in življenjski slog obdarovanca

  1. Budget – Koliko denarja ste pripravljeni odšteti za darilo? 5, 10, 20 ali morda celo več kot 30 evrov? Najdražje buteljke je smiselno kupovati le osebam, ki se zelo dobro spoznajo na vina in  jim takšne buteljke tudi ne bo škoda odpreti. Sami veste, kako nekatera dražja vina ostajajo v vaši shrambi v pričakovanju prave priložnosti,medtem pa se vino postara in ko ga le odpremo, nas lahko vse prej kot navduši. Buteljka, ki jo z veseljem odpremo v družini, s partnerjem ali prijateljem ni nujno draga. Bolj je pomembno, da izberemo vino, primerno priložnosti in življenjskemu slogu osebe, ki jo želimo obdariti.
  2. Letni Čas – Pomlad, poletje, jesen, zima – vsak letni čas kliče po drugačnih vinih. Spomladi imamo raje lažja, sveža bela vina, kot so na primer bela vina iz linije Quercus, saj se lepo spajajo s pomladnimi jedmi; poletje je čas za aperitive, vina z nižjo alkoholno stopnjo, roséje ali pa morda sladek Peneči muškat, ki se lepo poda k poletnim sadežem in sladicam. Jeseni zaradi nižjih temperatur in konkretnejše hrane pa že posegamo po bolj strukturnih vinih, pridelanih v lesenih sodih (Bagueri, A+), zima je čas praznikov in druženja ob kuhanem vinu in peninah.
  3. Življenjski slog mlajši ljudje se veliko družijo zunaj, zato doma po vinu redkeje posegajo, če pa že, imajo raje penine in aperitive. Ljubitelji narave, kampiranja ali jadranja se bodo razveselili večjega in za transport bolj praktičnega pakiranja (Quercus selection 3 l). Starejši vino dojemajo kot del obroka, zato imajo raje vina, ki so namenjena takojšnji porabi in niso prezahtevna (kot sta na primer vini Štorija).Kdor ljubi glamur pa običajno prisega na penine, pridelane po klasični metodi (Bagueri brut, rose ali zero), ali na mirna vina iz ultra premium segmenta (A+ ali Motnik). Izvirno in zapomljivo darilo je tudi arhivsko vino letnika rojstva našega obdarovanca. Seveda pa je treba upoštevati tudi preference obdarovanca – ,ima raje belo ali rdeče vino, suho ali z nekoliko več ostanka sladkorja, ga morda navdušujejo mehurčki?

brindisi amoroso

Z vinom poklanjamo zgodbo sožitja med človekom, naravo in vinsko trto.  Takšno darilo razveseli tako poznavalca, kot tudi tistega, ki šele odkriva očarljivi svet vina.

Pri obdarovanju z vinom praktično ne moremo zgrešiti. Če pa darilu dodamo še nekaj osebnega npr. ročno napisano prisrčno sporočilo ali voščilo, smo zadeli v polno.

V pomoč pa vam je lahko tudi filter pod zavihkom vina, kjer lahko vina filtrirate glede na priložnost. Za nasvet pa smo vam vedno na voljo tudi v naših vinotekah.

 

Objavljeno dne 17. 8. 2016 v kategoriji: , , , , , ,

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.