close
Košarica
Your cart is empty
BRDA

Naš vinorodni okoliš

Deli facebook
Ste že obiskali pravljično deželo na zahodu Slovenije, ugnezdeno na pol poti med Alpami in Jadranom? To so naša Brda.

Svet razgibanih gričev, kjer smo si Brici ustvarili domove, kmetije in vinograde. Pridite, radi vas bomo sprejeli.

Zahvaljujoč ugodnemu podnebju in briški opoki, zemlji bogati z minerali, smo v vinskem svetu sinonim predvsem za suha bela vina. S sodobnimi znanji in prizadevanji naše ekipe enologov in agronomov pa na naših gričih pridelamo tudi po okusu bogata in mednarodno nagrajena rdeča vina.

Predzgodba

Do konca druge svetovne vojne, ko je med briške griče zarezala meja in deželo razdelila med tedanjo Jugoslavijo in Italijo, se je tu ohranil svojevrsten fevdalni sistem, imenovan kolonat. Kmetje so obdelovali majhne površine, vino so pridelovali v kleteh 17 gradov v lasti tujega plemstva.

Lege vinogradov

Lege naših vinogradov so zahtevne: strma pobočja in terasasti vinogradi dopuščajo največkrat le ročno obdelavo. Takšna območja dajejo vina posebne kakovosti, ki jasno pripovedujejo zgodbo o svojem izvoru. Družinski vinogradi Kleti Brda obsegajo več kot polovico briškega vinorodnega območja in imajo širok nabor leg, med katerimi ekipa izkušenih agronomov in enologov določi najprimernejše za posamezno sorto.

Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI