close
Košarica
Your cart is empty

Kako izbrati pravo penino

Ko želimo nekaj proslaviti, skoraj ne gre brez penine. Penine spremljajo vse najpomembnejše trenutke v našem življenju,

najsi gre za rojstvo, maturo, poroko, hkrati pa so tudi znanilke pomembnih prelomnic, pospremijo nas v novo leto, novo službo, novo desetletje življenja.

November in december že tradicionalno veljata za meseca veselja in druženja, ko si vzamemo čas za vse, ki nam veliko pomenijo, sorodnike, prijatelje, sodelavce. V novembru z njimi proslavimo svetega Martina, ko ima sicer glavno vlogo mlado vino, prava penina pa da vsakemu takemu druženju še posebno piko na i. Še pogosteje se s peninami družimo v veselem decembru, ko v družbi svojih najdražjih zaključimo staro leto in se veselimo prihajajočega.

Bi radi izbrali pravo penino, jo postregli s stilom in tako naredili vtis? Ponujamo nekaj nasvetov, da boste z mehurčki naravnost zablesteli.

Prva odločitev – charmat ali klasična penina?

Odgovor na to vprašanje je odvisen od vašega proračuna, okusa in profila gostov oziroma obdarovancev. Klasične penine so praviloma dražje, saj nastajajo najmanj dve leti, pri večini penin pa celo več. Drugo vretje namreč poteka v steklenici, kjer je penina ves čas v stiku z usedlino. Takšne penine imajo kompleksnejšo aromatiko, fine mehurčke – primerne so za zahtevnejše poznavalce.

V Kleti Brda po klasični metodi pridelujemo penine Bagueri. Penini Bagueri Brut in Rosé očarata z drobnimi in živahnimi mehurčki, ki na jeziku ustvarjajo kremn občutek. Penine so dovršene, žlahtne in elegantne. Zaznamuje jih plemenit in svojsten značaj, značilnen za vsa vina v liniji Bagueri. Očarali bosta tako poznavalce kot ljubitelje. Namenjene so izbranim trenutkom, odlično pa spremljajo tudi gurmanske jedi, kot so goveji carpaccio, sveže ribe, suši in jedi iz lososa. Novost pa je klasična penina Virgo Zero – deviško čista in sublimna, z živahnimi in energičnimi mehurčki ter kompleksno in zapeljivo aromo. Na okusu je zaznati belo sadje, citruse in pecivo, ki doživi vrhunec v prepričljivem in dolgem mineralnem zaključku. Priporočamo jo kot aperitiv ali v kombinaciji z ostrigami, carpaciom, škampi in sushijem.

Pri metodi charmat ali tankovski metodi je postopek pridelave krajši.  Penino pridelamo v nekaj mesecih v posodah iz nerjavečega jekla. Posledično je ta cenovno ugodnejša, na okusu pa bolj sveža, igriva, praviloma bolj izrazitih sadnih not in lažje razumljiva širšemu krogu ljudi.

Priljubljene penine, ki jih Klet Brda pridelujemo po tankovski metodi, so pravkar dobile še lepšo in bolj privlačno podobo. Vas in vaše prijatelje bodo navdušile s svežim in sadnim, ravno prav sladkim okusom, hkrati pa bodo zaradi svoje dostopnosti prijazne do vašega žepa. Poseben, osvežujoč okus tem peninam daje izbrano grozdje z ugodnih leg briških gričev. Peneča rebula, ki jo v Kleti Brda pridelujemo vse od leta 1962, je postala prava ikona med suhimi peninami. Za ljubitelje polsuhih in sladkih penin pa smo pripravili penini Rosé in Peneči muškat, ki s svojo očarljivo sadno cvetico nikogar ne pusti ravnodušnega.

Trkanje z kozarci – Da ali ne?

Čeprav so mnenja glede trkanja s kozarci deljena, naj bi se s penino ne trkalo. Zatorej le privzdignemo kozarec, pogledamo sogovornika v oči in izpijemo požirek. So izjeme dovoljene? Seveda.

Kako pravilno postrežemo penino?

Penino postrezimo hladno, ohlajeno na okoli 6 stopinj Celzija. Tako bodo najbolj prišle do izraza njene pozitivne lastnosti. Vzemimo si vsaj nekaj ur za hlajenje v hladilniku – nikar zamrzovalniku, saj je vino zelo občutljivo na temperaturna nihanja.

Kozarec naj bo takšen, da omogoča opazovanje moziranja – iskrenja penine. Najboljši so kozarci tulipanaste oblike oziroma kozarci, ki so namenjeni prav postrežbi penin. Vsekakor morajo ti imeti raskavo dno, ki pospešuje sproščanje mehurčkov. Boljša kot je penina, bolj drobni so mehurčki in dlje časa se iskrenje ohrani.

Penino vedno postrežemo kot aperitiv, saj pripravi brbončice na okušanje hrane intenzivnejših okusov. Penino lahko postrežemo samo ali pa v spremljavi s prigrizki. Nikakor penine ne strežemo ob sladici, razen če gre za sladko penino. Pri tem pa velja, da mora biti vino vedno slajše od sladice.

Če še vedno nismo odgovorili na vaša vprašanja in razrešili vaše dileme, vas vabimo v vinoteke Kleti Brda v Ljubljano, Celje, Kranj, Novo Gorico in Dobrovo, kjer najdete celoten asortiman vin in prijazne svetovalce, ki vam bodo znali priporočati pravo vino ali penino na vas. Vabljeni pa tudi k obisku spletne trgovine Kleti Brda, kjer za vas pripravljamo tudi posebne ugodnosti, poštino pa vam pri nakupih nad 50 evrov podarimo. Naj vam pomagamo vaše trenutke napolniti z druženjem in veseljem!

Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI