close
Košarica
Your cart is empty

Vinske posebnosti

Deli facebook

5 vin, ki jih moraš vedno imeti v shrambi

Svet vina je zelo pester in raznolik. Tudi naša paleta vin je namenoma široka, da lahko v njej vsakdo najde pravo vino zase. Je pa nekaj naših vin takšnih, s katerimi nikoli ne boste zgrešili in jih je vredno vedno imeti v shrambi. Vsem se kdaj zgodi, da se nam sorodnik nenapovedano oglasi na obisk ali pa v zadnjem trenutku sprejmemo povabilo na prijateljevo rojstnodnevno zabavo in mu za darilo želimo podariti steklenico vina. Pripravili smo nabor petih nepogrešljivih vin v vaši shrambi, s katerimi boste zagotovo navdušili vaše prijatelje in znance.

PREBERI VEČ

Chardonnay – večna klasika

Od prefinjenosti penine do brezčasnega suhega belega vina. Od sočnega sadja do maslenih, zrelih not. Prav zaradi neskončnih možnosti interpretacije je chardonnay postal večna klasika v naboru vsakega ljubitelja vina. Chardonnay v najrazličnejših preoblekah najdemo povsod po svetu – toda zakaj je postal tako priljubljen? V tem prispevku z vami delimo nekaj dejstev o tej priljubljeni sorti.

PREBERI VEČ

Krasno Orange

Krasno Orange je oranžno vino, ki ga je naš enolog Darinko Ribolica pripravil kot zvrst treh tipičnih briških sort – rebule, malvazije in sauvignonassa.

PREBERI VEČ

REBULA je doma v Brdih

Rebula – vino tisočerih obrazov. Moderna, ker je neposredna, enostavna in čista. Priljubljena, ker nosi v sebi kulturno izročilo, pridobljeno skozi stoletja zgodovine okusa. Mednarodno nagrajena, ker je najboljša doma v Brdih.

Spoznaj REBULO

Sivi pinot Ramato je vino za vinoljubce, ki od svojega sivega pinota pričakujejo več.

Gre za svojstven slog pridelave sivega pinota,  ki se odraža tudi v edinstveni bakreni barvi, ki mu Furlani, ki že zgodovinsko pridelujejo sivi pinot na ta način, pravijo »ramato« (rame v italijanščini pomeni baker).

Sorta sivi pinot je sicer izpeljanka iz modrega pinota. Uvrščamo jo med bele sorte, a je drugačna, saj ima edinstveno sivo-rožnato kožico.

V kleti smo sivi pinot letnika 2020 po stiskanju pustili dva dni v stiku s kožicami in tovrstna maceracija se odraža v izjemni taktilni teksturi, bogatejšem in polnejšem okusu ter bakrenih notah tega vina.

Konkretnejša struktura omogoča temu vinu tudi širok spekter za spajanje z najrazličnejšimi jedmi, od pršuta, jedi na osnovi morskih sadežev, belega mesa pa tudi azijskih jedi.

Pri roséjih in oranžnih vinih govorimo o barvi vina, ki jo lahko pridelamo iz različnih sort grozdja, medtem ko je ramato zgodovinski termin pridelave izključno sorte sivi pinot, ki se je rodil v sredini 19. stoletja v Italiji, kjer se v pokrajini Furlanija Julijska Krajina ta sorta prideluje že stoletja, svoj drugi dom pa je med prvimi mednarodnimi sortami našla tudi v Goriških brdih.

Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI