close
Košarica
Your cart is empty

Rebula je doma v Brdih

Rebula – vino tisočerih obrazov. Moderna, ker je neposredna, enostavna in čista. Priljubljena, ker nosi v sebi kulturno izročilo, pridobljeno skozi stoletja zgodovine okusa. Mednarodno nagrajena, ker je najboljša doma v Brdih.

REBULA – DEJSTVA

ZGODOVINA

Rebula v Goriških brdih prisotna že dolga stoletja, priča veliko zgodovinskih virov. Tja so jo prinesli že stari Rimljani, ki so jo imenovali Helvola. Prvo omembo pa zasledimo v Srednjem veku, 1336, v kupoprodajni pogodbi v vasi Višnjevik. Tedaj sicer izraz rebula pomeni metodo pridelave najboljših belih vin.

 

Rebulo v Brda prinesejo stari Rimljani – (Helvola).

V srednjem veku izraz rebula pomeni metodo pridelave najboljših belih vin.

Prva omemba rebule v Brdih – 1336, v kupoprodajni pogodbi v vasi Višnjevik.

Spoznaj zgodovino Kleti Brda

LOKACIJA

Rebula Teritorij Brd je bil od nekdaj obmejno območje. Kljub spremembam, ki so skozi stoletja doletele to zemljo, kljub trčenju in simbiozi različnih narodov, vzponu in zatonu različnih oblasti, je rebula ostajala in vselej, zagotovo, spremljala Brice. Ker dobro uspeva prav na gričevnatem področju in lapornatih tleh, tudi danes predstavlja glavno sorto briških vinogradov. Zasejana je na četrtini vseh briških vinogradov, kar pomeni okoli 400 hektarov. Klet Brda je ena največjih pridelovalk rebule v svetu, saj rebula predstavlja 28 % vseh belih sort, ki jih klet prevzame. Letno tako Klet Brda pridela od 1 do 1,5 milijona litrov rebule.

 

Dobro uspeva na gričevnatem področju in lapornatih tleh, zato je v Brdih dobila svoj pravi dom.

Zasajena na 22 % vseh vinogradov v Brdih, kar pomeni okoli 400 ha.

Klet Brda je med največjimi pridelovalkami rebule na svetu.

Spoznaj Brda

VINO

Rebula je mineralno vino s poudarjeno sortnostjo. Ko jo povonjamo, zaznamo sveže sadne arome, ki prikličejo citruse, jabolko, lipo in cedro. Z zorjenjem v sodu pa pridobi kompleksnejše arome in dodatno polnost okusa. Je odlična osnova za peneča vina, lepo pa se znajde tudi kot mirno vino v najrazličnejših interpretacijah enologov.

 

Idealna osnova za peneča vina. Penečo Rebulo v Kleti Brda pridelujemo že od 1962.

Najstarejše vino v kleti je rebula iz leta 1957

Klet Brda in de Baguer

TISOČERI OBRAZI

V Kleti Brda vinificirajo rebulo na različne načine – od penine in sveže rebule s poudarjeno sortnostjo do zrelejših in bolj kompleksnih rebul, celo iz sušenega grozdja in s pomočjo starodavnih postopkov.

Tako je lahko osvežujoča penina – Peneča rebula, mirno sveže in sadno vino, kot je rebula Quercus, ali pa bogato, kompleksno vino, zorjeno sodu – rebula Bagueri. Zaradi svoje družabne narave je tudi odlična spremljevalka v različnih zvrsteh (Krasno belo, A plus belo).

Čisto svojstvena rebula pa je de Baguer Single vineyard Motnik. Gre za vino, pridelano po srednjeveški metodi – pri čemer so sode dimili z lokalnimi dišavnicami. Enolog Darinko Ribolica in kletar Igor Skubin pa sta postopek reinterpretirala in razvila za rebulo.

NAJBOLJŠA JE BRIŠKA

Lapornata tla, sončne lege na strmih pobočjih, veliko ročnega dela, herojsko vinogradništvo. Manjša rodnost, a najboljši rezultati za to sorto. To so pogoji, v katerih je mogoče pridelati najboljše rebule na svetu. O tem pričajo mednarodna priznanja in nagrade za rebule briških vinarjev (z obeh strani meje) iz celega sveta. Klet Brda za svoje rebule vsako leto prejme številna odlična. Med vsemi naj izpostavimo rebulo Bagueri 2013, ki je na priznanem mednarodnem ocenjevanju Decanter World Wine Awards leta 2018 prejela najvišjo platinasto medaljo in izvrstno oceno 97 točk od 100.

 

Okusi rebula Bagueri

Predstavitev vina: Rebula Bagueri

Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI