Arhivska vina
NAVODILA ZA ODPIRANJE
Pred odpiranjem steklenice njeno grlo nežno očistimo in pazimo, da steklenice ne tresemo preveč. Previdno jo odpremo, da ne poškodujemo plutastega zamaška, ki je zaradi starosti krhek in napit z vinom. Steklenico odprite vsaj nekaj ur pred postrežbo.
KAKO DEGUSTIRAMO ARHIVSKA VINA
Priporočamo, da vino takoj po odprtju steklenice pretočite v decanter in vino pustite stati nekaj ur, da zadiha in se preostala usedlina čim bolj usede. Vino bo v decanterju zadihalo in počasi se bodo začele sproščati arome.
Za pokušino arhivskega vina potrebujete večje pecljate kozarce, da lahko pred okušanjem občudujete čudovite odtenke barv in vonjate kompleksno in zrelo aromatiko, ki se razvije le pri staranih vinih.
Arhivsko vino degustiramo s spoštovanjem in vino večkrat zavrtimo v kozarcu ter spremljamo, kako se njegove arome in okus s časom spreminjajo.