Arhivska vina
NAVODILA ZA ODPIRANJE
Pred odpiranjem steklenice njeno grlo nežno očistimo in pazimo, da steklenice ne tresemo preveč. Previdno jo odpremo, da ne poškodujemo plutastega zamaška, ki je zaradi starosti krhek in napit z vinom. Steklenico odprite vsaj nekaj ur pred postrežbo.
KAKO DEGUSTIRAMO ARHIVSKA VINA
Priporočamo, da vino takoj po odprju steklenice pretočimo v decanter in vino pustite stati nekaj ur, da zadiha in se preostala usedlina čim bolj usede. Vino bo v dekanterju zadihalo in počasi se bodo začele sproščati arome.
Za pokušino arhivskega vina potrebujemo večje pecljate kozarce, da lahko pred okušanjem občudujete čudovite odtenke barv in vonjate kompleksno in zrelo aromatiko, ki se razvije le pri staranih vinih. Degustiramo ga s spoštovanjem in vino večkrat zavrtimo v kozarcu ter spremljamo kako se njegove arome in okus s časom spreminjajo.