close
Košarica
Your cart is empty
Novo v liniji Quercus

Črna Rebula

Črna rebula je edina ohranjena avtohtona rdeča sorta iz Brd, poznana tudi pod imenom ”pokalca”. Za razliko od rebule, ki je v Brdih splošno razširjena in prisotna, najdemo črno rebulo le še v redkih vinogradih. Prve omembe segajo že v 13. stoletje, ko se omenja v zapisih o poročnih obredih. Glavni krivec za njeno izginotje pa sta pojav peronospore in trsne uši, ki sta zdesetkala do takrat obstoječe vinograde, vinogradniki pa so kasneje zasajali bolj odporne in priljubljene trse.

Črna rebula je edinstvena in samosvoja, s svojo pitnostjo, eleganco in sadno-začimbnim karakterjem navduši tako ljubitelje rdečih kot belih vin. Prepriča z mehkimi tanini in poudarjeno sadno-začimbno aromatiko, kjer izstopata sliva in bel poper.

Vino je temne rubinasto rdeče barve z intenzivnimi vijoličastimi odtenki.

Črna rebula se odlično spaja s tradicionalnimi jedmi kot so žlikrofi, siri, gobami, tartufi, divjačino, belim in rdečim mesom.

Quercus Črna rebula 0,75 L

Rebula je doma v Brdih

V Brdih pa je doma tudi rebula, bolj znana sestrična črne rebule, ki je na tem teritoriju prisotna že stoletja. Moderna, ker je neposredna, enostavna in čista. Priljubljena, ker nosi v sebi kulturno izročilo, pridobljeno skozi stoletja zgodovine okusa. Mednarodno nagrajena, ker je najboljša doma v Brdih.

Rebula je mineralno vino s poudarjeno sortnostjo. Ko jo povonjamo, zaznamo sveže sadne arome, ki prikličejo citruse, jabolko, lipo in cedro. Z zorjenjem v sodu pa pridobi kompleksnejše arome in dodatno polnost okusa. Je odlična osnova za peneča vina, lepo pa se znajde tudi kot mirno vino v najrazličnejših interpretacijah enologov.

Rebula se božansko spaja z ribami, kot so postrv ali brancin, morskimi sadeži, karpačo in različni narezki ter tipično briško kulinariko.

Preberi več.

Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI