Špargljeva rižota
Sestavine
Količina: za 4 osebe
- 320 g okroglozrnatega riža
- 200 g špargljev
- 1 šalotka
- 30 g masla
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 dl čiste zelenjavne juhe
- kozarec belega vina
- 100 g naribanega parmezana
- sol
Postopek
- Šparglje očistimo in skuhamo v slani vodi. Skuhane šparglje zrežemo na koščke, pri tem na stran damo konice, ki jih bomo rižoti dodali na koncu.
- Šalotko na drobno nasekljamo in na nizkem ognju pražimo okoli 10 minut.
- Dodamo riž in ga ob stalnem mešanju pražimo 2 minuti. Zalijemo z vinom in pustimo, da izpari.
- Nato postopoma zalivamo z zelenjavno juho ali po potrebi z vodo. Solimo in popramo po potrebi.
- Po nekaj minutah dodamo koščke špargljev (brez konic), tik pred koncem pa še konice špargljev in parmezan ter 1 minuto močno mešamo, da se sir stopi. Rižoto kuhamo, dokler riž ni primerno kuhan, običajno 20 do 25 minut.