close
Košarica
Your cart is empty
oranžno vino

KRASNO ORANGE

Krasno Orange je oranžno vino, ki ga je naš enolog Darinko Ribolica pripravil kot zvrst treh tipičnih briških sort – rebule, malvazije in sauvignonassa. Vino je bilo macerirano eno leto, in sicer vsaka sorta posebej. Rebula je bila macerirana v hrastovem sodu, malvazija in sauvignonasse pa v inox sodih. Krasno Orange je v primerjavi z našimi belimi vini bolj bogato, kompleksno in strukturno vino. Ima drugačno aromatiko, več taninov in ima zato pred sabo zagotovo zelo dolgo življenje. Potencial staranja je od 5 do 10 let in pričakujemo, da bo s časom še boljše, bolj mehko in še bolj harmoničnega okusa. Priporočamo ga k hrani, ki ima močnejši okus, na primer k začinjenemu piščancu ali pikantni zelenjavi na žaru.

Več informacij:
Krasno Orange
Krasno Orange 0,75 L
Zakaj oranžna vina tako navdušujejo?
Oranžna vina so v vinskem svetu še vedno relativna novost, ki je bila v preteklosti rezervirana samo za izbrance, ki so raziskovali vinski svet v vseh svojih posebnostih in niansah. Danes se vedno več ljudi navdušuje nad raznolikim svetom vin, raziskujejo njegove mnogotere obraze in oranžna vina so zagotovo nekaj novega in posebnega, tako kot je poseben tudi postopek njihove pridelave. Hkrati pa so oranžna vina pridelana na sonaraven, trajnosten način, ki postaja čedalje pomembnejši dejavnik v nakupnem odločanju ozaveščenih posameznikov.

Oranžna vina v Sloveniji

Slovenski vinarji veljajo za sodobne pionirje razvoja četrte vinske barve – oranžne – in marsikatero slovensko oranžno vino se uvršča v sam svetovni vrh.  Oranžna vina pridelujejo povsod po Sloveniji in med njimi je tudi veliko najbolj mednarodno uveljavljenih slovenskih vinarjev.

Trajnostna pridelava

Krasno Orange je bilo pridelano po principih trajnostne pridelave. V Kleti Brda se zavedamo, da brez narave ni vinogradov in brez vinogradov ni prihodnosti. S strokovnim in odgovornim obdelovanjem zemlje so briške vinogradniške družine vzpostavile trajno ravnovesje z naravo, kar jim omogoča stabilno prihodnost.

Dva agronoma budno spremljata dogajanje v vinogradih in vinogradniškim družinam svetujeta o najboljših trajnostnih praksah. Posebno pozornost namenjamo pripravi zemlje in izbiri ustreznih sort za posamezno lego, kar omogoča minimalno uporabo sredstev za zaščito vinske trte. Skrbimo tudi za ohranjanje vrstne raznolikosti s pomočjo trajne ozelenitve vinogradov in ohranjanja mejic med vinogradi, kar nudi zavetje divjim živalim ter številnim pticam in žuželkam.

Za simbol naše zavezanosti k trajnostni pridelavi smo izbrali čebelico, saj številčna prisotnost čebel v naših vinogradih kaže na ekološko ravnovesje in biotsko raznovrstnost v njih. Čebele zagotavljajo eno najbolj prepoznavnih ekosistemskih funkcij, to je opraševanje – zaradi katere je pridelava hrane sploh mogoča. Več si o trajnostni pridelavi v Kleti Brda lahko preberete  tukaj.

Trajnost

Slovenia Green Attraction

V Kleti Brda smo leta 2019 prejeli okoljski certifikat Zeleni ključ kot prva vinska klet na svetu in hkrati postali prva Slovenia Green Atraction. S tem smo vstopili v Zeleno shemo slovenskega turizma in kot prvi v Sloveniji prejeli tudi priznanje Slovenija Green Attraction.

Certifikat Zeleni ključ je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji. Ta prestižni okoljski znak pomeni našo zavezanost, da v certificiranih obratih spoštujemo stroge kriterije, ki jih je določila Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo FEE. Okoljski znak Zeleni ključ zagotavlja vsem gostom, da z izbiro certificiranega turističnega obrata, neposredno pripomorejo k varovanju okolja. V naši kleti tako vzdržujemo visoke okoljske standarde s pomočjo stroge dokumentacije in pogostih kontrolnih pregledov.

Klet Brda kot destinacija z znakom Slovenia Green Attraction si prizadeva za trajnostni razvoj turizma, ki  skrbi za ohranjanje narave, kulture in lokalne skupnosti, obenem pa prinaša dobrobit vsem vključenim  deležnikom. Sonaravno pridelana vina postavljajo Slovenijo v sam svetovni vrh.

Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI