KRASNO ORANGE
Krasno Orange je oranžno vino, ki ga je naš enolog Darinko Ribolica pripravil kot zvrst treh belih sort, ki odlično uspevajo v Brdih – rebule, sivega pinota in sauvignonassa. Vino je bilo macerirano eno leto, in sicer vsaka sorta posebej. Rebula je bila macerirana v hrastovem sodu, sivi pinot 3 dni v amforah in sauvignonasse v inox sodih. Krasno Orange je v primerjavi z našimi belimi vini bolj bogato, kompleksno in strukturno vino. Ima drugačno aromatiko, več taninov in ima zato pred sabo zagotovo zelo dolgo življenje. Potencial staranja je od 5 do 10 let in pričakujemo, da bo s časom še boljše, bolj mehko in še bolj harmoničnega okusa. Priporočamo ga k hrani, ki ima močnejši okus, na primer k začinjenemu piščancu ali pikantni zelenjavi na žaru.
Oranžna vina v Sloveniji
Slovenski vinarji veljajo za sodobne pionirje razvoja četrte vinske barve – oranžne – in marsikatero slovensko oranžno vino se uvršča v sam svetovni vrh. Oranžna vina pridelujejo povsod po Sloveniji in med njimi je tudi veliko najbolj mednarodno uveljavljenih slovenskih vinarjev.Krasno Orange je bilo pridelano po principih trajnostne pridelave. V Kleti Brda se zavedamo, da brez narave ni vinogradov in brez vinogradov ni prihodnosti. S strokovnim in odgovornim obdelovanjem zemlje so briške vinogradniške družine vzpostavile trajno ravnovesje z naravo, kar jim omogoča stabilno prihodnost.
Dva agronoma budno spremljata dogajanje v vinogradih in vinogradniškim družinam svetujeta o najboljših trajnostnih praksah. Posebno pozornost namenjamo pripravi zemlje in izbiri ustreznih sort za posamezno lego, kar omogoča minimalno uporabo sredstev za zaščito vinske trte. Skrbimo tudi za ohranjanje vrstne raznolikosti s pomočjo trajne ozelenitve vinogradov in ohranjanja mejic med vinogradi, kar nudi zavetje divjim živalim ter številnim pticam in žuželkam.
Za simbol naše zavezanosti k trajnostni pridelavi smo izbrali čebelico, saj številčna prisotnost čebel v naših vinogradih kaže na ekološko ravnovesje in biotsko raznovrstnost v njih. Čebele zagotavljajo eno najbolj prepoznavnih ekosistemskih funkcij, to je opraševanje – zaradi katere je pridelava hrane sploh mogoča. Več si o trajnostni pridelavi v Kleti Brda lahko preberete tukaj.