close
Košarica
Your cart is empty

Chardonnay – večna klasika

Deli facebook
Chardonnay v najrazličnejših preoblekah najdemo povsod po svetu – toda zakaj je postal tako priljubljen? Od prefinjenosti penine do brezčasnega suhega belega vina. Od sočnega sadja do maslenih, zrelih not. Prav zaradi neskončnih možnosti interpretacije je chardonnay postal večna klasika v naboru vsakega ljubitelja vina. V tem prispevku z vami delimo nekaj dejstev o tej priljubljeni sorti.

Nepopisan list

Sorta chardonnay je primerna za različne vinske sloge. Je ena izmed redkih belih sort, pri kateri lahko poteče delna ali popolna mlečnokislinska fermentacija (MLF), ki vinu da zanimivo aromatiko. MLF sprožijo mlečnokislinske bakterije, ki poskrbijo za pretvorbo vinske kisline v mlečno, kar daje vinu mehkejši, bolj zaokrožen, maslen okus.

Več ali manj kompleksnosti

Pri chardonnayu se še posebno uporablja postopek imenovan battônage, s katerim vino pridobi na kompleksnosti. Po fermentaciji celice kvasovk koagulirajo na dnu vinske posode (droži). Rezultat skrbnega mešanja droži z vinom občutimo kot kremasto teksturo in intenzivnejši okus.

Z lesom ali brez ?

Tako francoski barrique kot veliki slavonski hrastovi sodi omogočajo razvoj različnih aromatičnih profilov chardonnaya. Vino, ki zori v teh sodih, pridobi na kompleksnosti; v njem zaznamo značilno maslene in vaniljevo-karamelne note.

Chardonnay, ki zori le v inox posodah, ima popolnoma drugačen značaj – pri njem navdušujejo značilne sortne poteze: limona, zeleno jabolko, včasih ananas. V svetu takšen stil vina imenujejo »naked« – gol, najpopularnejši predstavnik golih chardonnayev pa je francoski Chablis.

Vino, ki govori svojem izvoru

Na značaj vina pomembno vpliva področje rasti, ali strokovno terroir. V Brdih je chardonnay našel svojo drugo domovino. Mediteranska klima, opoka, zaščitenost pred pozebami, sočne lege in skrbno delo v vinogradu omogočajo chardonnayu, da se izrazi v vsej svoji lepoti.

Kdaj ponuditi chardonnay?

Chardonnayi ljubijo tople poletne večere in jedi z žara. Ker gre za vino, ki ima neskončno paleto interpretacij, ga lahko postrežemo k širokemu spektru jedi. Najpogosteje ga družimo z jedmi iz belega mesa. Chardonnayi, ki zorijo v hrastovih sodih, se lepo podajo k dimljenim ribam in začinjeni azijski hrani. Chardonnayi s poudarjeno svežino lepo dopolnjujejo jedi s paradižnikovo omako. Starejši in mehkejši chardonnayi pa so pogosteje postavljeni ob bok bolj »zemeljskim okusom«, kot npr. gobove jedi ali starani siri.

Kdaj je najboljši?

Chardonnay se pojavlja po celem svetu v veliko preoblekah. Spijte ga kmalu – če imate opravka z »naked« chardonnayem (zorenje v posodah iz nerjavečega jekla). Kompleksnejši, barikirani Chardonnayi se lahko z zorenjem v steklenici še izboljšajo. Za namig, kako dolgo hraniti chardonnay v domači kleti, preverite nasvete na vinskih etiketah ali povprašajte pri vašem prodajalcu.

Sodobni chardonnay

Vsi elementi kletarjenja morajo biti uravnoteženi s sadno naravo sorte chardonnay, da pridemo do harmoničnih in elegantnih vin.

Chardonnay Bagueri ohranja svetle, elegantne primarne sadne note, s čimer omogoča da se njegove sortne značilnosti odrazijo v polni meri.

Glavni enolog in avtor vina, Darinko Ribolica, pravi, “Chardonnay Bagueri je sad izbora najboljših leg, majhnih pridelkov in natančnega dela kmeta, oplemeniten z skrbnim delom v kleti. Zasledovali smo sortnost, svežino in mehkobo. Vpliv lesnih not smo zmanjšali z uporabo rabljenih barikov in velikih hrastovih sodov. Bogastvo chardonnaya pridelanega v naših izbranih vinogradih tako pride do še večjega izraza.

Za ljubitelje popolnoma svežih chardonnayev, ali kot jim radi rečejo »naked« chardonnayev, pa bo najprimernejši chardonnay Quercus. Letnik 2020 je tudi dobitnik srebrne medalje na prestižnem mednarodnem ocenjevanju vin Chardonnay du monde, zato ga je vredno poskusiti.

Spoznaj recepte svetovnih kuharskih mojstrov, ki se odlično podajo k vrhunskim vinom Bagueri superior

Hitra dejstva

  • Chardonnay je druga najbolj pogosta bela sorta na svetu s približno 200,000 ha vinogradov
  • Chardonnay je prisoten v vseh vinorodnih deželah – od ZDA do Francije, Avstralije, Italije, Južne Afrike, Čila, Bolgarije, Madžarske in Kitajske

Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI