close
Košarica
Your cart is empty
NA POTI TRAJNOSTI

Trajnostna pridelava

Deli facebook
V pridelavi velikih vin se odraža spoštovanje do zemlje, skupnosti in prihodnjih generacij. Naša vina so zato pridelana z odgovornostjo do narave in pridelovalcev, ves čas pa tudi z mislijo na naš razvoj in poslovni uspeh.

Trajnostna pridelava je v nekaterih vinorodnih deželah kodificirana na državni ravni. To pomeni, da vinarji za pridobitev certifikata o trajnostni pridelavi sledijo zapisanim pravilom. V Sloveniji enotnega sistema certificiranja nimamo, zato smo v Kleti Brda sami pripravili pravila trajnostne pridelave za svoje člane.

Simbol naše zavezanosti k trajnostni pridelavi je čebelica na hrbtni etiketi naših vrhunskih vin. Številčna prisotnost čebel v naših vinogradih namreč kaže na ekološko ravnovesje in biotsko raznovrstnost v njih. Čebele zagotavljajo opraševanje, eno najbolj prepoznavnih ekosistemskih funkcij, zaradi katere je pridelava hrane sploh mogoča.

Ohranjamo naravo

Brez narave ni vinogradov in brez vinogradov ni prihodnosti. S strokovnim in odgovornim obdelovanjem zemlje so briške vinogradniške družine vzpostavile trajno ravnovesje z naravo, kar jim omogoča stabilno prihodnost.

Dva agronoma budno spremljata dogajanje v vinogradih in vinogradniškim družinam svetujeta o najboljših trajnostnih praksah. Posebno pozornost namenjamo pripravi zemlje in izbiri ustreznih sort za posamezno lego, kar omogoča minimalno uporabo sredstev za zaščito vinske trte. Skrbimo tudi za ohranjanje vrstne raznolikosti s pomočjo trajne ozelenitve vinogradov in ohranjanja mejic med vinogradi, kar nudi zavetje divjim živalim ter številnim pticam in žuželkam.

Gradimo skupnost

Klet Brda združuje 400 briških vinogradniških družin. S trajnostnim delovanjem zagotavljamo njihovo socialno-ekonomsko stabilnost, saj mora vinogradništvo prinašati dovolj dohodka in biti dobro organizirano ter racionalno, da omogoča tako preživetje kot dolgoročni razvoj kmetij. Poslanstvo Kleti Brda je, da z uspešnim trženjem vina prispeva k ekonomski dobrobiti vseh, ki so tako ali drugače povezani z zadrugo.

Zagotavljamo razvoj

Vinogradništvo v Brdih ohranjamo v vsej njegovi avtentičnosti: vinogradi se v pokrajini izmenjujejo s sadovnjaki, oljčniki in gozdovi. Kmetovanje ohranja urejenost pokrajine, obdelane v tradicionalnih terasah. Kulturna krajina ostaja pestra in prijazna do prebivalcev, še posebej pa obiskovalcev, kar je ključnega pomena za obstoj turizma, ki regiji prinaša delovna mesta in razvoj.

Zeleni ključ
V Kleti Brda smo leta 2019 prejeli okoljski certifikat Zeleni ključ kot prva vinska klet na svetu in hkrati postali prva Slovenia Green Atrakcija. S tem smo vstopili v Zeleno shemo slovenskega turizma in kot prvi v Sloveniji prejeli tudi priznanje Slovenija Green Attraction.

Certifikat Zeleni ključ je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji. Ta prestižni okoljski znak pomeni našo zavezanost, da v certificiranih obratih spoštujemo stroge kriterije, ki jih je določila Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo FEE. Okoljski znak Zeleni ključ zagotavlja vsem gostom, da z izbiro certificiranega turističnega obrata, neposredno pripomorejo k varovanju okolja. V naši kleti tako vzdržujemo visoke okoljske standarde s pomočjo stroge dokumentacije in pogostih kontrolnih pregledov.

V Kleti Brda smo neločljivo povezani s svojim lokalnim okoljem, ki ga podpiramo in vključujemo v številne svoje dejavnosti in aktivnosti. Gostje lahko v naših vinotekah na primer kupijo številne izdelke lokalnih pridelovalcev, kot so med, marmelade in oljčno olje. Podporo lokalnemu okolju kažemo tudi s tem, da svojim poslovnim partnerjem podarjamo izključno darila Briških ustvarjalcev in proizvajalcev.

V ta namen kot imetniki certifikata Green key v naših prostorih z naravnimi viri kar se da odgovorno ravnamo:
 • Vse odpadke strogo ločujemo
 • Uporabljamo samo varčne sijalke
 • Elektronske naprave ob odhodu izklapljamo
 • Spremljamo in omejujemo porabe vode
 • Našim gostom namesto vode v plastenkah ponujamo vodo iz pipe
 • Spremljamo in omejujemo porabo električne energije
 • Omejujemo tiskanja dokumentov le na zgolj najnujnejše
 • Za degustacije in ob obiskih ob naših vinih ponujamo pretežno lokalna živila
 • Čistila in mila, ki jih uporabljamo imajo eko label
 • V straniščnih prostorih in ob prireditvah uporabljamo reciklirane brisačke in biorazgradljiv pribor
 • Aktivno smo vključeni v lokalno skupnost, podpiramo lokalne iniciative in društva

DRUŽBENO ODGOVOREN DELODAJALEC

Certifikat Družbeno odgovoren delodajalec temelji na mednarodnem standardu družbene odgovornosti ISO 26000. Osredotoča se na izboljšanje delovnih pogojev zaposlenih na štirih področjih: usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja, medgeneracijsko sodelovanje, varnost in zdravje pri delu ter organizacijsko upravljanje z družbeno odgovornostjo. Je edini certifikat v Sloveniji, ki spremlja tudi napredek podjetij in organizacij na področju družbene odgovornosti v širšem smislu.

Certifikat podejuje Ekvilib Inštitut.
PREBERITE VEČ

Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI