Trajnostna pridelava
Trajnostna pridelava je v nekaterih vinorodnih deželah kodificirana na državni ravni. To pomeni, da vinarji za pridobitev certifikata o trajnostni pridelavi sledijo zapisanim pravilom. V Sloveniji enotnega sistema certificiranja nimamo, zato smo v Kleti Brda sami pripravili pravila trajnostne pridelave za svoje člane.
Simbol naše zavezanosti k trajnostni pridelavi je čebelica na hrbtni etiketi naših vrhunskih vin. Številčna prisotnost čebel v naših vinogradih namreč kaže na ekološko ravnovesje in biotsko raznovrstnost v njih. Čebele zagotavljajo opraševanje, eno najbolj prepoznavnih ekosistemskih funkcij, zaradi katere je pridelava hrane sploh mogoča.
Ohranjamo naravo
Brez narave ni vinogradov in brez vinogradov ni prihodnosti. S strokovnim in odgovornim obdelovanjem zemlje so briške vinogradniške družine vzpostavile trajno ravnovesje z naravo, kar jim omogoča stabilno prihodnost.
Dva agronoma budno spremljata dogajanje v vinogradih in vinogradniškim družinam svetujeta o najboljših trajnostnih praksah. Posebno pozornost namenjamo pripravi zemlje in izbiri ustreznih sort za posamezno lego, kar omogoča minimalno uporabo sredstev za zaščito vinske trte. Skrbimo tudi za ohranjanje vrstne raznolikosti s pomočjo trajne ozelenitve vinogradov in ohranjanja mejic med vinogradi, kar nudi zavetje divjim živalim ter številnim pticam in žuželkam.
Gradimo skupnost
Klet Brda združuje 320 briških vinogradniških družin. S trajnostnim delovanjem zagotavljamo njihovo socialno-ekonomsko stabilnost, saj mora vinogradništvo prinašati dovolj dohodka in biti dobro organizirano ter racionalno, da omogoča tako preživetje kot dolgoročni razvoj kmetij. Poslanstvo Kleti Brda je, da z uspešnim trženjem vina prispeva k ekonomski dobrobiti vseh, ki so tako ali drugače povezani z zadrugo.
Zagotavljamo razvoj
Vinogradništvo v Brdih ohranjamo v vsej njegovi avtentičnosti: vinogradi se v pokrajini izmenjujejo s sadovnjaki, oljčniki in gozdovi. Kmetovanje ohranja urejenost pokrajine, obdelane v tradicionalnih terasah. Kulturna krajina ostaja pestra in prijazna do prebivalcev, še posebej pa obiskovalcev, kar je ključnega pomena za obstoj turizma, ki regiji prinaša delovna mesta in razvoj.
- Vse odpadke strogo ločujemo
- Uporabljamo samo varčne sijalke
- Elektronske naprave ob odhodu izklapljamo
- Spremljamo in omejujemo porabe vode
- Našim gostom namesto vode v plastenkah ponujamo vodo iz pipe
- Spremljamo in omejujemo porabo električne energije
- Omejujemo tiskanja dokumentov le na zgolj najnujnejše
- Za degustacije in ob obiskih ob naših vinih ponujamo pretežno lokalna živila
- Čistila in mila, ki jih uporabljamo imajo eko label
- V straniščnih prostorih in ob prireditvah uporabljamo reciklirane brisačke in biorazgradljiv pribor
- Aktivno smo vključeni v lokalno skupnost, podpiramo lokalne iniciative in društva
DRUŽBENO ODGOVOREN DELODAJALEC
Certifikat Družbeno odgovoren delodajalec temelji na mednarodnem standardu družbene odgovornosti ISO 26000. Osredotoča se na izboljšanje delovnih pogojev zaposlenih na štirih področjih: usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja, medgeneracijsko sodelovanje, varnost in zdravje pri delu ter organizacijsko upravljanje z družbeno odgovornostjo. Je edini certifikat v Sloveniji, ki spremlja tudi napredek podjetij in organizacij na področju družbene odgovornosti v širšem smislu.