close
Košarica
Your cart is empty
08-10-2021

Novinarska trgatev 2021

Trgatev letnika 2021 obljublja izjemna rdeča vina

Letos smo pridelali 7100 ton grozdja, kar je nekaj manj od povprečno pričakovanega letnega pridelka, ki znaša 7500 ton.

Kakovost vina letnika 2021 bo zelo visoka. »Letos pridelek tako belih sort kot rdečih ocenjujemo za kakovostno nadpovprečen. Brda veljajo v svetu za izjemno področje za bela vina, za rdeča vina pa moramo bolj skrbno izbirati lege s primernimi lastnostmi. Merloti, posebno pa caberneti potrebujejo za polno dozorelost in poln razvoj aromatike daljše zorenje, zato jih trgamo zadnje. Letošnja sončna, suha in ravno prav topla jesen je bila idealna za rdeča vina, ki bodo letos intenzivno obarvava, njihovi tanini pa bodo mehki in dozoreli. Vsi elementi kažejo, da bi se lahko ponovil odličen letnik 2013 ali celo 1983,« Darinko Ribolica.

Potek trgatve
Letos smo s trgatvijo modrega pinota in chardonnaya za osnovno vino za penine pričeli 2. septembra. Redno trgatev smo začeli v torek, 7. septembra, zaključujemo pa jo v torek, 12. oktobra z zadnjimi grozdi cabernet sauvignona in cabernet franca.

Cene
Skupna povprečna cena bo letos 0,60 €, kar je dobrih 15 % več kot lani, razpon cen za kilogram grozdja pa se bo gibal med 0,40€ in 1,10€. Cena grozdja iz najboljših leg, ki poleg splošnih parametrov kažejo tudi posebne značilnosti vinograda, pa bo tudi 2 € in več.

Kaj vse lahko pomeni oznaka Single vineyard?
V iskanju najvišjih in posebnih kakovosti v zadnjih letih tudi slovenski vinarji iščemo vinograde, ki poleg splošnih kakovostnih kriterijev, izražajo posebno identiteto lege oziroma prav posameznega vinograda. Da je lega res pomemben faktor je potrdilo tudi lanskih 95 točk in zlata medalja za rebulo motnik Single vineyard iz vinograda Lisičk na britanskem ocenjevanju Decanter world wine awards.
Single Vineyard Motnik 0,75 L

“Single vineyard” v slovenščini nima enotnega prevoda, pomeni pa posamičen ali samostojen vinograd. Gre za vedno bolj razširjen angleški izraz, ki se pojavlja povsod po svetu. Kako naj ga razumemo smo povprašali vinskega strokovnjaka Dušana Brejca, ki nam je podal naslednjo razlago:
»Kot velja za francoski “terroir”, ki izpostavlja skupne učinke rastišča in človeka, se neponovljiva in vsakoletno različna, vendar visoka kakovost vin v največji meri pripišeta vinogradu in letniku, saj je vse drugo, od izbora sort do uporabljene tehnologije, celo znanja, možno imeti tako rekoč povsod. Zato je v ekonomskem, okoljskem in socialnem, torej trajnostnem smislu, smotrno izpostaviti vinograde, ki dajejo grozdje za kakovostna vina z zaščitenim geografskim poreklom, ki v največji meri in celostno, odražajo okolje, v katerem so nastala. “Okus po vinogradu” je prispodoba, ki se v novem svetu razume kot “a sense of place”. Zaradi verodostojnosti tovrstnih prizadevanj pa je potrebno znotraj obstoječe vinogradniško vinarske zakonodaje opredeliti, kaj ta angleški izraz obsega in mu nameniti slovensko sopomenko. V prid vinarjev in porabnikov.«

novost leta 2021 iz naše ekskluzivne kleti de Baguer

Single Vineyard Merlot

Letos smo premium razred naših vin dopolnili s polnitvijo merlota Single Vineyard letnika 2018, ki je zorel v naši kleti de Baguer v gradu Dobrovo. Grozdje za to vino izhaja iz vinograda Vrh iz vasi Vipolže. Terasast vinograd zasajen z merlotom raste na klasični opoki in je že desetletje negovan po načelih trajnostne pridelave. Gre nadvse skrbno negovan in zatravljen vinograd na odlični sončni legi, starosti 22 let. Na trsu je bilo le 1 kg grozdja. Serija šteje 1775 steklenic. Trgatev je bila izključno ročna in je potekala 29. septembra 2018. Postopek pridelave: Takoj, ko je bilo grozdje potrgano v zabojčke in prepeljano v klet, smo ga razpecljali in začeli s petnajst dnevno maceracijo v majhnem lesenem vinifikatorju pri 20 do 25 stopinjah celzija. Po maceraciji in fermentaciji je bilo vino pretočeno v francoske barrique sode, kjer je vino zorelo 24 mesecev. Uporabili smo 40 % novih sodov. Vino je temno rubinaste rdeče barve z vijoličnim odtenkom. Na vonju je čutiti zrelo jagodičevje, orientalske začimbe, rahlo balzamično noto, tobak, ki ga na okusu dopolni vanilija. Vino je polnega in uravnoteženega okusa, sveže, toplo, z dolgim plemenitim odhodom in žametnim zatonom.

 

 

Za njegovo oceno smo prosili tudi Caroline Gilby, britansko Master of wine. Opisala ga je takole:
»Ta del Evrope je izjemno področje za pridelavo merlota. Toplo sredozemsko sonce omogoči polno dozorevanje grozdja, ki daje temu merlotu bogate arome jagodičevja, še posebno robidnic in malin, ki jih v tem vinu rahlo dopolnjujejo elegantne sekundarne note, ki so rezultat zorenja v hrastovih sodih. Hladne sapice iz Julijskih Alp pa poskrbijo, da ima tukajšnje grozdje prijetno svežino. Rezultat je vino, ki na subtilen način izraža izrazite sadne arome robidnic in borovnic, ki jih lepo zaokrožijo mehki tanini in živahna svežina za njegovo popolno uravnoteženost. Elegantna interpretacija merlota in njegovega vinograda, ki ima pred seboj še dolgo življenje.«

na igriv način predstavlja kulturno dediščino in tradicijo, izobražuje o vinski kulturi in ponuja privlačen način pobega od vsakodnevne rutine.

SOBA POBEGA Z VINOGRADNIŠKO VSEBINO V KLETI BRDA

Slovenija je tradicionalna vinogradniška dežela in ima bogato vinsko zgodovino. Slovenski vinarji se vključujemo v promocijo Slovenije in njene gastronomske ponudbe z vinskimi festivali, vinskimi cestami, degustacijami, trgatvami, martinovanjem, itd. V Kleti Brda želimo obiskovalcem iz Slovenije in tujine predstaviti našo pisano zgodovino in bogato tradicijo tako, da bodo le-ti resnično razumeli zakaj so Brda in naša vina tako izjemna in vedno znova vredna obiska. Že v lanskem letu smo odprli vinoteko Dom Rebule na gradu Dobrovo, kjer lahko obiskovalci na inovativen način poskusijo 21 različnih rebul 13 vinarjev iz Slovenije in Italije, kar predstavlja odlično vstopno točko za spoznavanje Brd in briških vinarjev z obeh strani meja

Letos v Kleti Brda ponudbo doživetij nadgrajujemo. Sledimo željam naših obiskovalcev, ki si želijo pristnih doživetij z višjo dodatno vrednostjo. Obiskovalci na svojih potovanjih ali izletih iščejo edinstvene zgodbe, nove izkušnje oziroma doživetja v katerih lahko aktivno sodelujejo (več adrenalina, več čustev, več emocij). Vinske degustacije so že ustaljen pristop, zato jim želimo tradicijo in vinsko kulturo predstaviti širše in bolj inovativno. Skupaj z Enigmariumom, ki sodi v vrh ponudnikov igrifikacije turističnih produktov v regiji Alpe Adria in stavi na butična, igrificirana in individualna doživetja smo tako zasnovali prvo sobo pobega z vinsko tematiko, saj je v Sloveniji še nimamo. Gostje bodo najprej vstopili v Vinogradniško galerijo grofa Silverija de Baguer-ja, ki je konec 19. stoletja odločilno vplival na razvoj vinogradništva v Brdih. Galerijo smo opremili skupaj z Goriškim muzejem, tako da na igriv način odstiramo resnično zgodovino grofa de Baguer-ja iAn njegovo vinogradniško pot. Tudi nadaljevanje igre bo prava dogodivščina povezana z vinogradništvom in vinsko kulturo. Prepričani smo, da bomo v dobri uri kolikor traja potovanje skozi čas v sobi pobega našim obiskovalcem pričarali nepozabno vinogradniško doživetje.

Za več informacij smo vam na voljo na spodnjih kontaktih.

Neja Ožbot
Marketing in odnosi z javnostmiKlet Brda
Zadružna 9
5212 Dobrovo
tel: +386 5 33 10 174
cell: +386 51 635 454
www.klet-brda.si

Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI