Novinarska trgatev 2023
Za vinogradnike je bil letos težak letnik.
Hladna pomlad se je stopnjevala v deževno poletje in jesen, vinogradnikom pa ni prizanesla niti julijska toča. Zaradi deževnega poletja sta tudi izkušenim vinogradnikom peronospora in oidij predstavljala resen izziv. Letošnji pridelek je za dobro četrtino nižji od normalno pričakovanega.
KOLIČINE IN KAKOVOST
Letos bodo vinogradniške družine Kleti Brda skupno pridelale 5900 ton grozdja, kar je za četrtino manj od povprečno pričakovanega letnega pridelka, ki znaša 8000 ton. Izpad je posledica neugodnega vremena ob cvetenju, pogostega deževja in s tem povezanega pojava bolezni. Seveda pa je največ pridelka odnesla toča, ki je 24. julija zvečer prizadela celotna Brda.
Vina letnika 2023 bodo nižje alkoholna, srednje polnega telesa, mineralna, s poudarjeno svežino. Za popolnejšo oceno pa bo potrebno počakati na sv. Martina.
Med sortami se je ponovno najbolj izkazala rebula, ki tudi v težavnih letnikih dobro uspeva. Pridelovalci in enologi poudarjajo, da lahko pri letniku 2023 ponovno vidimo, kako zelo dobro je briška rebula prilagojena na podnebne spremembe. Pri rebuli je izpad manjši, kakovost pa kljub manj ugodnim vremenskih razmeram zelo dobra. Tudi sorta sivi pinot izstopa iz povprečja, pridelek je sicer nižji, vendar z ohranjeno svežino in značilno sortno aromatiko.
POTEK TRGATVE in CENE
POTEK TRGATVE
S trgatvijo za osnovna vina za penine smo v Kleti Brda pričeli 1. septembra 2023, redno trgatev 2023 pa smo uradno začeli 7. septembra 2023 in jo zaključujemo v prihodnjem tednu s trgatvijo cabernet sauvignona in cabernet franca.
Trgatev je letos zahtevnejše opravilo zaradi prebiranja. Potrebno je odstranjevati od toče poškodovane jagode, kar vzame veliko časa in zahteva več delovne sile kot ob običajni trgatvi. Koncept kakovosti, ki ga v zadrugi že dolgo utrjujemo, so vinogradiki ponotranjili in resnično veliko časa posvečajo prebiranju grozdja v vinogradih.
CENE
V primerjavi z lanskimi bodo letošnje odkupne cene grozdja višje. Večja je tudi razlika med standardno in vrhunsko kakovostjo.
Za standardni program bo povprečna odkupna cena za kilogram grozdja okoli 0,75 €, za vrhunski program in izbore pa bo povrečna cena najmanj 1 €. Razpon cen za kilogram grozdja se bo gibal med 0,42 € in 1,65 €. Cena grozdja iz najboljših leg, ki poleg splošnih parametrov kažejo tudi posebne značilnosti vinograda, bo tudi 2 € in več.
ANA BUCIK – AMBASADORSKA ODGOVORNEGA UŽIVAJANJA VINA
Iz Kleti Brda z vesljem sporočamo, da smo v letošnjem letu začeli sodelovati z vrhunsko alpsko smučarko Ano Bucik, saj nas povezujejo skupne vrednote trdega dela, vztrajnosti in predanosti teritoriju. Ana Bucik je postala ambasadorka Kleti Brda, ki kot uspešna športnica tudi v svojem zasebnem življenju prisega na zmernost. Naš skupni moto je delaj trdo in uživaj zmerno. To sporočilo želimo v Kleti Brda kot družbeno odgovorno podjetje razširiti med ljudi. Sodelovanje predstavlja obojestransko priložnost, saj poudarja aktivnega načina življenja in pa tudi vrednote odgovornega uživanja vina, še posebej med mladimi, ki jim predstavlja vzor in motivacijo.