close
Košarica
Your cart is empty
29-09-2023

Novinarska trgatev 2023

Za vinogradnike je bil letos težak letnik.

Hladna pomlad se je stopnjevala v deževno poletje in jesen, vinogradnikom pa ni prizanesla niti julijska toča. Zaradi deževnega poletja sta tudi izkušenim vinogradnikom peronospora in oidij predstavljala resen izziv. Letošnji pridelek je za dobro četrtino nižji od normalno pričakovanega.

V tako skrajnem letniku se je izkazalo, da imamo v Kleti Brda, katere glavno vodilo je trajnostna pridelava, dobro zastavljen sistem napovedovanja in pravočasnega ukrepanja ob pojavih bolezni. S tem se zmanjša izpad in zagotovi ustrezno kakovost. Vinogradniki, ki so to sezono dosledno sledili navodilom svetovalne službe Kleti Brda, so imeli manj težav z zaščito svojih vinogradov. Letos so še bolj opazne  velike razlike glede na vinogradniške lege. Na izrazito dobrih vinogradniških legah je bilo fitopatoloških težav manj in pridelek kvalitetnejši.

KOLIČINE IN KAKOVOST

Letos bodo vinogradniške družine Kleti Brda skupno pridelale 5900 ton grozdja, kar je za četrtino manj od povprečno pričakovanega letnega pridelka, ki znaša 8000 ton. Izpad je posledica neugodnega vremena ob cvetenju, pogostega deževja in s tem povezanega pojava bolezni. Seveda pa je največ pridelka odnesla toča, ki je 24. julija zvečer prizadela celotna Brda.

Vina letnika 2023 bodo nižje alkoholna, srednje polnega telesa, mineralna, s poudarjeno svežino. Za popolnejšo oceno pa bo potrebno počakati na sv. Martina.

Med sortami se je ponovno najbolj izkazala rebula, ki tudi v težavnih letnikih dobro uspeva. Pridelovalci in enologi poudarjajo, da lahko pri letniku 2023 ponovno vidimo, kako zelo dobro je briška rebula prilagojena na podnebne spremembe. Pri rebuli je izpad manjši, kakovost pa kljub manj ugodnim vremenskih razmeram zelo dobra. Tudi sorta sivi pinot izstopa iz povprečja, pridelek je sicer nižji, vendar z ohranjeno svežino in značilno sortno aromatiko.

POTEK TRGATVE in CENE

POTEK TRGATVE

S trgatvijo za osnovna vina za penine smo v Kleti Brda pričeli 1. septembra 2023, redno trgatev 2023 pa smo uradno začeli 7. septembra 2023 in jo zaključujemo v prihodnjem tednu s trgatvijo cabernet sauvignona in cabernet franca.

Trgatev je letos zahtevnejše opravilo zaradi prebiranja. Potrebno je odstranjevati od toče poškodovane jagode, kar vzame veliko časa in zahteva več delovne sile kot ob običajni trgatvi. Koncept kakovosti, ki ga v zadrugi že dolgo utrjujemo, so vinogradiki ponotranjili in resnično veliko časa posvečajo prebiranju grozdja v vinogradih.

 

CENE

V primerjavi z lanskimi bodo letošnje odkupne cene grozdja višje. Večja je tudi razlika med standardno in vrhunsko kakovostjo.

Za standardni program bo povprečna odkupna cena za kilogram grozdja okoli 0,75 €, za vrhunski program in izbore pa bo povrečna cena najmanj 1 €. Razpon cen za kilogram grozdja se bo gibal med 0,42 € in 1,65 €. Cena grozdja iz najboljših leg, ki poleg splošnih parametrov kažejo tudi posebne značilnosti vinograda, bo tudi 2 € in več.

LETOŠNJE NAGRADE PONOVNO POTRJUJEJO KONSISTENTNO KAKOVOST

Širok izbor vin, ki jih pridelamo v Kleti Brda, je narejen z mislijo na končnega potrošnika – vrhunska, a dostopna vina za različne okuse in priložnosti, katerih rdeča nit je konstantna vrhunska kakovost, ki se začne v vinogradu in ji skrbno sledijo na vsakem koraku do kupca. To vodilo potrjujejo tudi letošnje številne medalje in izjemni dosežki na mednarodnih ocenjevanjih. Prejeli smo kar 62 zlatih, srebrnih in bronastih odličij na mednarodnih ocenjevanjih. Med njimi še posebej izstopajo 95 točk in zlati medalji, ki smo jih osvojili na letošnjem jubilejnem 20. ocenjevanju Decanter World Wine Awards v Veliki Britaniji, in sicer za dve rdeči vini iz kleti de Baguer (de Bagueri merlot-cabernet franc 2017 in A plus rdeče 2017), kar je najboljši izkupiček med slovenskimi vinarji. Na ocenjevanju Chardonnay du monde v Franciji je chardonnay Quercus 2022 prejel zlato medaljo in se uvrstil med 10 najboljših chardonnayev na svetu. Na domačem ocenjevanju Vino Slovenija v Gornji Radgoni je veliko zlato medaljo prejela klasična penina Bagueri brut. Razveselili smo se še odličnih ocen,  ki jih je štirim vinom, pridelanih v kleti de Baguer, dodelil eden najuglednješih vinskih kritikov na svetu – James Suckling. Še posebej ga je navdušila rebula de Baguer single vineyard motnik 2017, ki ji je podelil kar 94 točk od 100.  A plus rdeče 2017 in de Baguer merlot-cabernet franc 2017 je ocenil z 93 točkami, de Baguer chardonnay-sauvignon blanc 2017 pa z 92 točkami.

ANA BUCIK – AMBASADORSKA ODGOVORNEGA UŽIVAJANJA VINA

Iz Kleti Brda z vesljem sporočamo, da smo v letošnjem letu začeli sodelovati z vrhunsko alpsko smučarko Ano Bucik, saj nas povezujejo skupne vrednote trdega dela, vztrajnosti in predanosti teritoriju. Ana Bucik je postala ambasadorka Kleti Brda, ki kot uspešna športnica tudi v svojem zasebnem življenju prisega na zmernost. Naš skupni moto je delaj trdo in uživaj zmerno. To sporočilo želimo v Kleti Brda kot družbeno odgovorno podjetje razširiti med ljudi. Sodelovanje predstavlja obojestransko priložnost, saj poudarja aktivnega načina življenja in pa tudi vrednote odgovornega uživanja vina, še posebej med mladimi, ki jim predstavlja vzor in motivacijo.

Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI