close
Košarica
Your cart is empty
04-09-2023

Jamesa Sucklinga navdušila vina iz kleti de Baguer

V tokratnem obisku Brd je v Grediču okusil vina več briških vinarjev, o izkušnji pa na družabnem omrežju facebook zapisal, da je v Brdih okusil veliko odličnih vin, ki so bogata, intenzivna in z veliko globine, iz katere izžareva herojsko vinogradništvo na strmih briških pobočjih.

Slavnemu ameriškemu vinskemu ocenjevalcu, Jamesu Sucklingu, sta izbor vin iz kleti de Baguer, kjer zorijo najboljša vina Kleti Brda, predstavila enologa Darinko in Luka Ribolica. Pred nedavnim so bile na njegovem portalu JamesSuckling.com objavljene ocene naših vin, ki jih je tekom obiska okusil. Še posebej so ga navdušila rebula de Baguer single vineyard motnik 2017, ki ji je podelil kar 94 točk od 100, ter A plus rdeče 2017 in de Baguer merlot-cabernet franc 2017, ki jima je podelil 93 točk. Poleg omenjenih vin pa je ocenil tudi belo zvrst de baguer chardonnay-sauvignon blanc, ki ji je dodelil odličnih 92 točk.

Vsa štiri odlično ocenjena vina zorijo v ekskluzivni kleti de Baguer, kjer Klet Brda hrani svoja najboljša vina. Vina iz kleti de Baguer se ponašajo z zrelostjo, strukturno bogatostjo in izjemno eleganco, kar navdušuje tako strokovnjake na mednarodnih ocenjevanjih kot tudi vinske poznavalce. Pridelava je omejena na najboljše letnike, serije pa so omejene.

Grozdje za rebula de Baguer single vineyard motnik 2017, ki je bila najbolje ocenjena s kar 94 točkami, izhaja iz vinograda Lisičk, ki leži na strmem pobočju nad briško vasjo Neblo. Terasast vinograd, ki raste na klasični opoki, je že desetletje negovan po načelih trajnostne pridelave. Single vineyard Motnik je samosvoja in edinstvena rebula, ki ima popolnoma drugačen značaj od naših drugih vin. Zaradi desetmesečne maceracije lahko vino uvrščamo v kategorijo oranžnih vin, a smo postopek pridelave skrbno peljali tako, da je vino dejansko visoko zlate barve. V vinu se prepletata tradicija starega izročila pridelave Motnika ter sodobno znanje in interpretacija enega najprodornejših slovenskih enologov Darinka Ribolice.

James Suckling je eden vodilnih vinskih kritikov na svetu. Njegove ocene berejo in cenijo vinski ljubitelji, resni vinski zbiratelji in vinski kupci s celega sveta. Je predsednik in urednik portala jamessuckling.com, s sedežem v Hong Kongu. Od kar je začel svojo kariero je ocenil že preko 250.000 vin. Na instagramu pa mu sledi 339.000 sledilcev. Na leto pa organizira 20 vinskih dogodkov v različnih deželah sveta. 

Tekom svojega nedavnega obiska je predlagal, da mu pošljemo še nekaj dodatnih vin, ki jih bo z veseljem degustiral in ocenil. Dejstvo, da so naša vina vzbudila njegovo zanimanje in dobila zavidljive ocene, kaže na to, da gre za vina izjemne kakovosti, ki odražajo briški terroir, ki ga kot predstavniki Brd s ponosom predstavljamo.

Ocene in opisi vin iz Kleti Brda, ki so objavljeni na JamesSuckling.com:

De Baguer rebula Motnik 2017

Ocena: 94 točk

Mineralno in odločno z aromo limonine rezine, belim poprom in klinčki. Srednjega telesa s čvrstimi in fenolnimi tanini ter okusnim zaključkom. Tukaj se dogaja veliko. Vino iz ene same vinogradniške parcele, ki ga prideluje zadružna Klet Brda, ki predstavlja 50 % pridelave v Brdih. Resno. Izjemno.

 

A Plus rdeče 2017

Ocena: 93 točk

Tipični tobak, oljka in dimne note skupaj s črnim ribezom in jagodami. Tanka meja med eleganco in nekaj sveže listnatosti. Srednje poln okus z mehkimi tanini, ki trajajo in se v ustih še krepijo. Zelo prefinjeno in elegantno. Zvrst merlota, cabernet sauvignona in cabernet franca.

 

De Baguer Merlot Cabernet Franc 2017

Ocena: 93 točk

Začinjeno, temno sadje in čokolada, lakrica s podtoni lubja. Začutimo tudi aromo posušenih cvetlic. Polnega telesa z bogastvom in razkošjem sadja ter žametnimi tanini. Okus je širok in radodaren, s trajajočim, vztrajnim zaključkom. Dotik lesa, pod katerim se skriva lepo sadje.

 

De Baguer Chardonnay Sauvignon Blanc 2017

Ocena: 92 točk

Zrele zlate jagode, nekaj ovsenih kosmičev, fine droži in nekaj breskev. Kremasto in sveže na okusu s srednjo kislostjo ter prijetnim fenolnim zaključkom. Zvrst s 70 % chardonnaya in 30 % sauvignon blanca.

Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI