close
Košarica
Your cart is empty
01-09-2023

Začetek trgatve

TRGATEV 2023

Deli facebook

Redno trgatev 2023 v Kleti Brda uradno začenjamo v prihodnjem tednu, danes pa smo pričeli s trgatvijo za osnovna vina za penine.

Zaradi posledic julijske toče pričakujemo količinsko manjši letnik. Družinski vinogradniki Kleti Brda bodo v klet predvidoma pripeljali okoli 6500 ton grozdja. Pri belih sortah pričakujemo obetaven letnik, na kakovost rdečih sort pa bo pomembno vplivalo vreme v prihodnjem mesecu. Cene grozdja bodo višje, koliko višje bodo pa je odvisno od kakovosti, ki je še odvisna od vremena med trgatvijo.

Za vinogradnike je bila letošnja sezona polna izzivov. Zaradi hladne pomladi se je brstenje in odganjanje zavleklo, mladi poganjki pa so bili dalj časa izpostavljeni raznim škodljivcem. Tudi poleti je pogosto deževalo in zaščita pred peronosporo in oidijem je bila zahtevna. Letos se je v polni veljavi izkazal sistem zgodnjega zaznavanja in odkrivanja okužb, ki ga gradimo že vrsto let in omogoča učinkovito in hitro obveščanje vinogradnikov. Namen sistema je, da vinogradniki pravočasno prejmejo informacijo, kdaj in s čim ustrezno zaščititi vinsko trto pred boleznimi. Vinogradniki, ki so skrbno sledili navodilom naše svetovalne službe, imajo manj izpada in bistveno kakovostnejši pridelek. V tako zahtevnem letu se močno pokažejo razlike glede na vinogradniške lege, saj je bilo na izrazito dobrih vinogradniških legah fitopatoloških težav manj.

V juliju je Brda doletela tudi toča, ki je povročila četrtino izpada pridelka. Posledično bo trgatev letos zahtevnejša, saj bo potrebno prebirati od toče poškodovane grozde, kar bo vzelo veliko časa in zahtevalo več trgačev kot ob običajni trgatvi.

Grozdje za osnovna vina za penine, ki jih pridelamo iz sorte modri pinot in chardonnay, smo začeli trgati danes, v petek, 1.9.2023, v prihodnjih dneh pa bomo nadaljevali z rebulo za penine.

Z redno trgatvijo letos začenjamo predvidoma prihodnji četrtek. V Kleti Brda bo večji del trgatve zaključen do konca septembra, caberneti in nekatere posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do sredine oktobra.

Obiski poslovnih partnerjev predstavljajo eno izmed pomembnejših marketinških vzvodov, ki jih ima v izvoz usmerjena Klet Brda, saj je realnost, ki jo živijo briški vinogradniki, ki obdelujejo strma pobočja, za marsikaterega tujca težko predstavljiva. In šele ko na lastni koži doživijo trgatev in začutijo utrip tukajšnjih ljudi, zares začutijo vina, ki jih po obisku še uspešneje predstavljajo in prodajo v svojih državah. Najprej bomo med 1. in 5. septembrom gostili skupino distributerjev iz ZDA, sledil pa bo še obisk uvoznikov iz Italije, Kitajske, Brazilije in Srbije.

Med trgatvijo si želimo suhega in zmerno toplega vremena.

Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI