close
Košarica
Your cart is empty
12-06-2023

Zlati medalji na 20. ocenjevanju Decanter (DWWA) 2023

Na letošnjem jubilejnem 20. ocenjevanju Decanter World Wine Awards (DWWA)  sta kar dve rdeči vini iz kleti de Baguer, v kateri zorijo najboljša vina Kleti Brda, prejeli 95 točk in ZLATO MEDALJO. V Kleti Brda smo zlato okrog vratu nadeli z dvema rdečima zvrstema – A plus rdeče 2017 in de Baguer merlot-cabernet franc 2017, kar je najboljši izkupiček med slovenskimi vinarji in ponovno potrjuje konsistentno kakovost vin iz naše kleti.

Letos smo na ocenjevanje prijavili 16 vin, med katerimi sta 2 prejeli zlato medaljo, kar 7 jih je prejelo srebno medaljo, prav tako 7 pa bronasto, kar je zavidljiv rezultat, ki smo se ga zelo razveselili.

Decanter World Wine Awards je zaradi svojih strogih pravil, visoke strokovnosti komisije in uglednosti istoimenske revije, ki ocenjevanje organizira in promovira, najuglednejše in hkrati največje vinsko ocenjevanje na svetu. Vina je letos v Londonu ocenjevalo 236 mednarodnih vinskih strokovnjakov iz vsega sveta, med katerimi jih ima 53 naziv Master of Wine, 16 pa naziv Master Sommelier. Letos so ocenjevali kar 18250 vin iz 57 držav.

Zlati medalji za rdeči vini A plus in de Baguer iz kleti de Baguer sta izjemen uspeh, ki dopolnjuje letošnji zavidljiv izkupiček medalj, ki so jih prejela vina iz Kleti Brda in ponovno potrjujeta našo konsistentno kakovost, tako za vina v najvišjem razredu kot za vina v srednjem in višjem razredu blagovnih znamk Quercus, Krasno in Bagueri superior, med katerimi je kar 14 vin prejelo odlične ocene in bodisi srebrno ali bronasto medaljo. Gre za pomembno priznanje na uglednem tekmovanju, kjer so vzorci ocenjevani glede na regijo in cenovni razred, kar nagradam daje še posebno težo, saj predstavljajo učinkovito podporo prodaji na globalnem vinskem trgu, kjer je ključnega pomena prav konsistenca v kakovosti.

Vini A plus in de Baguer sta največ, kar lahko briška zemlja ponudi izkušenemu ljubitelju vina. V obeh najdemo merlot in cabernet franc, pri A plus rdečem tudi cabernet sauvignon. Grozdje je pridelano v izbranih vinogradih, ki so obdelani z največjo skrbnostjo po načelih trajnostne pridelave. Tako v vinogradu kot v kleti ni nič prepuščeno naključju, rezultat je vino najvišje kakovosti, ki izraža tudi slog in osebno noto našega izjemnega enologa Darinka Ribolice, ki v zvrsti A plus išče polnost in odločen karakter, med tem ko pri zvrsti de Baguer zasleduje prefinjenost in eleganco. Vina iz izbranih vinogradov na prvovrstnih briških legah zorijo v eksluzivni kleti de Baguer na gradu Dobrovo, pridelamo pa jih samo v najboljših letnikih v omejenih količinah.

 Vino A plus rdeče 2017 lahko opišemo le s superlativi. Izjemen letnik 2017. Izbor najboljših leg merlota, caberneta sauvignona in cabernet franca. Skrbno donegovanje v izbranih najboljših barikih pod budnim očesom legendarnega enologa Darinka Ribolice, ki vedno znova ustvarja zmagovalne kombinacije.

Glavni enolog Darinko Ribolica je zmagovalno vino opisal takole:  »Gre za izbor najboljših leg merlota, cabernet sauvignona in cabernet franca, kjer iščemo ekstrakt, polnost in strukturo, saj želimo na ta način kar najbolje izraziti v briško zemljo. Dejstvo, da je A plus rdeče dobilo kar 95 točk in zlato medaljo na Decanterju dokazuje, da so Goriška brda izjemno področje za pridelavo suhih rdečih vin, seveda pa takšen rezultat brez strokovnega znanja naše ekipe in dolgoletnih izkušenj donegovanja najboljših briških vin, ne bi bil mogoč.«

Tudi zlata medalja za vino de Baguer merlot-cabernet franc letnika 2017 je potrdila naš trud in večletno prizadevanje za določitev najboljših leg, skozi katere se najbolje izrazi terroir Goriških brd. Izbor starejših vinogradov merlota in cabernet franca iz izbranih leg je ponudil, da smo lahko v kleti iskali prefinjen sadni karakter, eleganco in mineralen značaj, ki je značilen za Brda.

Mednarodni ocenjevalci se strinjajo, katere lastnosti so skupne zmagovalnim vinom na Decanterju, in sicer navajajo tri  ključne lastnosti zmagovalnih vin. Na prvem mestu je komunikacija. Zmagovalno vino pivcu jasno in odločno sporoča svoje poreklo in  karakter. Druga lastnost je ultimativen užitek, ki ti ga daje samo najboljše vino. Tretja lastnost pa je odličnost, ki izhaja iz terroira in odličnosti v vseh fazah pridelave, ki se nadalje kaže v kompleksnosti, globokem okusu in dolžini njegovega pookusa. Z osvojenimi nagradami smo v Kleti Brda dobili potrditev, da so v naših vinih zastopane vse tri zgoraj navedene lastnosti.

Starostna omejitev

Za ogled vsebin na tej spletni strani morate biti polnoletni. S klikom gumba VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi, iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: “Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!”

VSTOPI