Zlati medalji na 20. ocenjevanju Decanter (DWWA) 2023
Zlati medalji za rdeči vini A plus in de Baguer iz kleti de Baguer sta izjemen uspeh, ki dopolnjuje letošnji zavidljiv izkupiček medalj, ki so jih prejela vina iz Kleti Brda in ponovno potrjujeta našo konsistentno kakovost, tako za vina v najvišjem razredu kot za vina v srednjem in višjem razredu blagovnih znamk Quercus, Krasno in Bagueri superior, med katerimi je kar 14 vin prejelo odlične ocene in bodisi srebrno ali bronasto medaljo. Gre za pomembno priznanje na uglednem tekmovanju, kjer so vzorci ocenjevani glede na regijo in cenovni razred, kar nagradam daje še posebno težo, saj predstavljajo učinkovito podporo prodaji na globalnem vinskem trgu, kjer je ključnega pomena prav konsistenca v kakovosti.
Vini A plus in de Baguer sta največ, kar lahko briška zemlja ponudi izkušenemu ljubitelju vina. V obeh najdemo merlot in cabernet franc, pri A plus rdečem tudi cabernet sauvignon. Grozdje je pridelano v izbranih vinogradih, ki so obdelani z največjo skrbnostjo po načelih trajnostne pridelave. Tako v vinogradu kot v kleti ni nič prepuščeno naključju, rezultat je vino najvišje kakovosti, ki izraža tudi slog in osebno noto našega izjemnega enologa Darinka Ribolice, ki v zvrsti A plus išče polnost in odločen karakter, med tem ko pri zvrsti de Baguer zasleduje prefinjenost in eleganco. Vina iz izbranih vinogradov na prvovrstnih briških legah zorijo v eksluzivni kleti de Baguer na gradu Dobrovo, pridelamo pa jih samo v najboljših letnikih v omejenih količinah.
Vino A plus rdeče 2017 lahko opišemo le s superlativi. Izjemen letnik 2017. Izbor najboljših leg merlota, caberneta sauvignona in cabernet franca. Skrbno donegovanje v izbranih najboljših barikih pod budnim očesom legendarnega enologa Darinka Ribolice, ki vedno znova ustvarja zmagovalne kombinacije.
Glavni enolog Darinko Ribolica je zmagovalno vino opisal takole: »Gre za izbor najboljših leg merlota, cabernet sauvignona in cabernet franca, kjer iščemo ekstrakt, polnost in strukturo, saj želimo na ta način kar najbolje izraziti v briško zemljo. Dejstvo, da je A plus rdeče dobilo kar 95 točk in zlato medaljo na Decanterju dokazuje, da so Goriška brda izjemno področje za pridelavo suhih rdečih vin, seveda pa takšen rezultat brez strokovnega znanja naše ekipe in dolgoletnih izkušenj donegovanja najboljših briških vin, ne bi bil mogoč.«
Tudi zlata medalja za vino de Baguer merlot-cabernet franc letnika 2017 je potrdila naš trud in večletno prizadevanje za določitev najboljših leg, skozi katere se najbolje izrazi terroir Goriških brd. Izbor starejših vinogradov merlota in cabernet franca iz izbranih leg je ponudil, da smo lahko v kleti iskali prefinjen sadni karakter, eleganco in mineralen značaj, ki je značilen za Brda.