• en
  • sl
  • it

Spajanje vina in hrane – osnovni napotki

Pravo znanje kombiniranja vina in hrane pokažemo takrat, ko nam uspe, da s pravim izborom obogatimo okus tako jedi in kot vinu.

Načelno pravilo: rdeča vina k močnejšim jedem, bela k lažjim, velja, ni pa dovolj. Upoštevati je treba recepturo priprave, uporabo začimb, družbo, ki jo bomo gostili, letni čas, pa tudi hišni proračun. Univerzalno pravilo je le eno – izberite vino, ki ga poznate in vam je všeč. Lahko boste izbrali ekscentrično kombinacijo, vendar imate do tega užitka pravico.

Wine-Food-Pairing

Pri spajanju moramo vedno okus hrane uravnovesiti z vinom, tako da nobeno ne nadvlada drugega. Naprimer: lazanja, začinjena z rdečim vinom, slanino, česnom in gobami, zahteva težje rdeče vino (Cabernet Sauvignon Bagueri), ne glede na to, če je temelj jedi perutnina ali govedina. Perutnina v bogati omaki zahteva močnejša, bolj strukturna vina (npr. Sivi pinot Bagueri ali Chardonnay Bagueri).

Paziti je treba tudi na intenzivnost kislosti in sladkosti. Kislost na pladnju je potrebno uskladiti s kislostjo v kozarcu, ker bo drugače vino delovalo topo. Zato so prikladna bela vina z več kislinami, pa tudi lažja rdeča vina, kot je Prvin Kleti Brda, nikakor pa ne rdeča vina, bogata na taninih, ker so ti v kislem okolju še bolj intenzivni in grenki.

Sladkost: vino k sladicam mora biti vsaj toliko sladko kot hrana, drugače bo delovalo grenko. Močno sladka hrana naredi rdeča vina trpka, suha, še bolj tanična ali celo grenka.

sladica verduc

Tudi barikirana vina so lahko neprijazna do hrane. Z njimi usklajujemo hrano robustnih okusov, kot so žar, rdeče paprike, hrana, ki vsebuje sir…Če se kombinacija ne najbolj posreči, bo voda uspešno očistila usta. Tudi kombinacija z maslom ali smetano bo omehčala močne okuse npr. metalen ali grenak okus, ki ga dajeta špinača ali janež določenim vinom. Enak učinek ima tudi razumno dodajanje sira.

Vrstni red vin naj bo tak, da ne bo nobeno vino nadvladano s predhodnikom. Pri kombinaciji hrane in vina tudi ne smemo zanemariti geografskega porekla, saj vino in hrana iz določenih okolišev preprosto sodita skupaj.

Penine: kot aperitiv, da vzbudijo željo po hrani, pa tudi dopolnilo hrani. Sveže, suhe penine k začetnim jedem iz morskih sadežev, glede na vsebnost sladkorja in zrelost pa tudi k drugim jedem npr. polenovki, angleškemu roostbeef-u …V Kleti Brda priporočamo Penino Quercus, zvst chardonnaya in rebule kot posluho penino. Izvrstna suha penina pa je naša Peneča rebula.

Lažja bela vina postrežemo k začetnim jedem, morskim sadežem, enostavnim ribjim jedem., k ribam v omakah pa močnejša bela vina. Bela vina z ostankom sladkorja lepo dopolnijo sladice z mandlji ali lešniki, pa tudi kozje sire (Rebula Quercus, Sauvignon Quercus, Beli pinot Quercus)

Predikatna vina s pestro sestavljeno aromatiko ponudimo k račjim in gosjim jetrom, tartufom ter sirom, vrste roqfor. (Pikolit)

Rose vina imajo lahek in svež okus, zato jih ponudimo k začetnim jedem, pa tudi k prekajenemu ali belemu mesu (Rose Quercus)

Rdeča vina se razlikujejo po vsebnosti taninskih snovi. Podajo se k srednje ostrim in zelo ostrim sirom, k nežno začinjenim jedem iz perutnine, teletine, jagnjetine in kunčjega mesa. Ob divjačini in žaru ponudimo močnejša rdeča vina (Merlot Bagueri), raca in gos pa ljubita mlada rdeča vina Krasno rdeče).

Kuhanje z vinom:
Vino se pri kuhi uporablja v marinadah, kot začimba ali za posebne jedi in barvne kombinacije ( rdeča rižota..). Pri pripravi mesa ga uporabljamo kot začimbo za zboljšanje okusa, vemo pa, da tudi zmehča meso.
Pri jedeh, kjer smo pri kuhi uporabljali vino, moramo tudi servirati isto Tudi za kuho izberemo pravo vino in pazimo na kakovost. Zgrešeno je mnenje, da je za kuho dobro katerokoli, tudi ceneno vino (Kakovostni program).

Objavljeno dne 11. 1. 2016 v kategoriji: , , , ,

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.