• en
  • sl
  • it

Zaključek trgatve

Splošen opis letnika

Grozdje letnika 2016 je bilo ob trgatvi izjemno zdravo, polno dozorelo in odlične kakovosti. Vse to so elementi, ki napovedujejo tudi zelo dober vinski letnik. Enologi zato pričakujejo, da bodo vina letnika 2016 zelo aromatična in harmonična, alkoholne stopnje pa nekoliko višje od povprečja. Za izjemne arome, ki bodo še posebej izrazite pri belih svežih vinih sort rebula in sauvignonasse, je poskrbela idealna kombinacija hladnih noči in visokih dnevnih temperatur pred in med trgatvijo. So pa vremenske razmere v času trgatve, ki je bila letos zaznamovana z visokimi temperaturami in sušo, kljub temu da letos v Brdih ni bilo toče ali pozebe, pridelek zmanjšale za četrtino.

»Letos smo pričakovali količinsko normalno letino grozdja, a bo za četrtino manjša, zlasti zaradi visokih temperatur in suše. K sreči je grozdje tako zdravo in kakovostno, da si boljšega ne bi mogli želeti,« pravi Silvan Peršolja, direktor Kleti Brda.

Klet Brda združuje  400 vinogradniških družin, ki po večini ročno obdelujejo 1000 hektarov vinogradov. Letos so skupaj pridelali 5500 ton grozdja. Lani je bila povprečna cena za kilogram grozdja 0,56 €, letos pa bo ta nekoliko višja. Cene se bodo gibale med 0,38 € in 1,20 € za kilogram grozdja.

Potek trgatve

V Kleti Brda smo s trgatvijo zgodnjih sort za penine pričeli 26.8.2016. V prvi polovici septembra smo nadaljevali z belimi sortami. Rdeče sorte smo pričeli trgati v drugi polovici septembra, ko so se njihove pečke obarvale rjavo, kar je pomenilo, da so dosegle fenolno zrelost.  Enologi, agronomi in vinogradniki so skrbno spremljali dozorelost grozdja v vsakem vinogradu posebej in določili optimalen čas trgatve glede na tehnološko in organoleptično zrelost. Trgatev se je zaključila 29.9. s tradicionalno novinarsko trgatvijo. Reportažo z dogodka si lahko ogledate na tej povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=ZSevXicd2RY

Originalna rebula je doma v Brdih 

Še pred nedavnim je rebula veljala za v svetu neprepoznavno lokalno sorto, v zadnjih letih pa postaja vedno bolj zanimiva. Rebula je namreč idealna osnova za penine, saj ima zanje med primorskimi sortami najbolj primerno stopnjo kislin. V Brdih takšne penine pridelujejo že več kot 50 let.

Potencial rebule so zaznali tudi italijanski vinarji iz Furlanije in Veneta, ki so s prodajo 360 milijonov steklenic prosecca na leto svetovni fenomen. V peninah iz rebule vidijo svežo zgodbo, morda nov prodajni hit.

Originalna rebula je doma na strmih terasah in na lapornatih tleh, kjer je težko pridelati že 10 ton grozdja na hektar. »Pridelava rebule v nižini na peščenih tleh, kjer lahko z namakanjem pridelek skoraj podvojimo na 18 ton grozdja na hektar, kot je že zapisano v pravilnikih, povsem spremeni karakter vina. Bojimo se, da bi s tako, tako rekoč industrijsko proizvodnjo, našo izvirno rebulo razvrednotili in jo ob sočasnem agresivnem trženju povsem  zasenčili,« pravi Silvan Peršolja.

»S sosednjimi italijanskimi vinarji v Furlaniji-Julijski krajini, ki prav tako gojijo rebulo na gričevnatem lapornatem terenu, se dogovarjamo, da bi skupaj uveljavili zaščito in preprečili, da rebule ne bi odpeljali tako daleč v ravnino,« pravi Peršolja. Za to že iščejo zakonsko podlago, ki bo dovolila vpis rebule v sortiment tam, kjer je ni bilo.

»Primorski vinogradniki se moramo posuti s pepelom, ker rebule doslej še nismo primerno zaščitili. Kriva je premajhna povezanost, saj vsak vinar skrbi le za svojo blagovno znamko, pri promociji teritorija pa ne stopimo skupaj. A prav teritorij je magična beseda pri mednarodnem trženju vin,« pravi Peršolja. Klet Brda pridela, doneguje in stekleniči  vina iz polovice vseh briških vinogradov. Drugo polovico pridela in trži 140 zasebnih vinarjev. »Vsi bi morali bolj sodelovati pri promociji teritorija, kar sedaj poleg Kleti Brda počne le še nekaj prodornih posameznikov. Na mednarodnih trgih lahko igramo le kot ekipa. Le s strokovnim in strateškim pristopom, vztrajnostjo in sodelovanjem vseh vinarjev se bo Slovenija lahko zapisala na vinski zemljevid sveta, « sklene Peršolja.

Objavljeno dne 5. 10. 2016 v kategoriji: , ,

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.