• en
  • sl
  • it

Začetek trgatve 2020

Dobrovo, 2. september 2020

Z izjemo sobotnega neurja je bilo vreme letos vinogradnikom naklonjeno, zato pričakujemo, da bo pridelek leta 2020 po kakovosti dober, količinsko pa bo nekoliko manjši od povprečnega. Normalno pričakovan pridelek znaša okoli 7500 ton, družinski vinogradniki največje pridelovalke in izvoznice slovenskih vin pa bodo v klet predvidoma pripeljali okoli 6400 ton grozdja, napovedujejo agronomi Kleti Brda. Vse pa je seveda še odvisno od vremena med trgatvijo.

Grozdje za osnovno vino za penine, smo začeli trgati v torek, 25. avgusta, in nadaljevali tekom preteklega tedna. Z redno trgatvijo pa začnemo danes, 2. septembra, ko bo po ustaljenem vrstnem redu dozorevanja najprej na vrsti sivi pinot. Štiristo družin, ki sestavljajo zadružno klet, bo večji del trgatve zaključilo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti za program »super izbor« na posebnih legah pa bodo v vinogradu ostale do 10. oktobra ali še kasneje.

»Z Goranom, ki celo leto bdi nad vinogradniki in je njihova strokovna podpora, sva v dneh pred trgatvijo vsak dan preverjala dozorevanje grozdja in rezultati nas razveseljujejo. Vidi se, da so naši vinogradniki v celoti sprejeli Pravilnik o trajnostni pridelavi grozdja in vina v Kleti Brda in vinograde obdelujejo v skladu z njim. Za osnovo za penine imamo posebne klone modrega pinota in chardonnay-ja, ki smo jih potrgali prejšnji teden. Mošt je že na vretju in kaže posebno dobro ravnovesje in prave kisline, zato sem zelo zadovoljen,« je povedal Darinko Ribolica, enolog Kleti Brda.

Povprečna cena za kilogram grozdja bo letos 0,52€, razpon cen se bo gibal med 0,40€ in 1,1€. Cene nekaterih posebnosti pa bodo tudi višje.

Sobotno neurje, ki k sreči ni prizadelo celotnih Brd, je na prizadetih parcelah zmanjšalo pridelek tudi do tretjino. Za to grozdje smo organizirali poseben prevzem.

Izhodišča za letino so kljub temu optimistična, zato si vsi v času trgatve v Brdih želimo le še suhega in sončnega vremena.

Objavljeno dne 2. 9. 2020 v kategoriji:

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.