• en
  • sl
  • it

Začetek trgatve 2019

Sporočilo za javnost: Informacija ob začetku trgatve 2019

 

Dobrovo, 5.9.2019

 

Trgatev 2019 obeta kakovostno zelo dober letnik, ki pa bo količinsko nekoliko manjši od povprečnega. Družinski vinogradniki največje pridelovalke in izvoznice slovenskih vin, Kleti Brda, bodo v klet predvidoma pripeljali okoli 6800 ton grozdja, kar je za desetino manj od normalno pričakovanega pridelka, ki znaša okoli 7500 ton, napovedujejo agronomi Kleti Brda.

Osnovno vino za penine, to je modri pinot in chardonnay, smo začeli trgati v petek, 30. avgusta, in nadaljevali tekom minulega  konca tedna. Z redno trgatvijo pa smo začeli včeraj, 4. septembra. Štiristo družin, članic zadružne kleti, bo večji del trgatve zaključilo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do sredine oktobra.

Pričakujemo, da bo letošnji pridelek po kakovosti dober, vendar je še vse odvisno od vremena med samo trgatvijo. Želimo si zmerno toplega in suhega vremena, s temperaturami do 27 stopinj, saj je od lepega vremena v času trgatve odvisna končna kakovost grozdja.

Darinko Ribolica, enolog v Kleti Brda, je povedal: »Vinogradniki so z veseljem pozdravili znižanje temperatur, ki so ugodne tako za trto kot za trgače. Nižje nočne temperature omogočajo boljši razvoj aromatike. Pri prvih prevzetih sortah je sadnost izrazito zaznavna, kisline so primerne, alkoholi pa zmerni. Če nam bo septembrsko vreme še naprej služilo, si lahko obetamo zelo dobro kakovost vina letnika 2019.«

Razpon cen za kilogram grozdja se bo tako kot lani gibal med 0,40€ do 1,20€. Lani je bila povprečna cena kilograma grozdja 0,64€, v zgornjem kakovostnem razredu pa je presegla 0,85€. Letos pričakujemo podobne povprečne cene, seveda pa bo končna cena odvisna od kakovosti pridelka.

Tudi letos bo trgatev posvečena utrjevanju vezi s tujimi poslovnimi partnerji. Letos nas bodo na trgatvi obiskali poslovni partnerji iz ZDA in BiH, pravkar pa so pri nas kupci iz Velike Britanije, ki postaja poleg Kitajske vedno pomembnejši trg za vina Kleti Brda.  »Celostna izkušnja – od vinograda, kleti, kulinarike in kulture, se izkazuje že vrsto let kot najbolj učinkovita in neposredna promocija vina, Brd in Slovenije«, poudarja direktor kleti Brda, Silvan Peršolja.

 

              

Objavljeno dne 5. 9. 2019 v kategoriji: ,

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.