Štorija Rdeče
Kakovostno vino z zaščitenim geografskim poreklom, suho
Sorte: 50 % merlot, 30 % cabernet sauvignon, 20 % refošk
Videz, aroma in okus
+Videz: rubinasto rdeče barve.
Aroma: sadna, aromatična, polna, spominja na ribez in malino.
Okus: v ustih je sveže, sadno in mehko.
Sommelier priporoča
+K hrani: lepo se ujame z mesnimi jedmi in siri.
Temperatura postrežbe: 14-16°C.
Potencial staranja:. najboljše v letu, ko pride na trg.
Način pridelave
+Poreklo:
Vinorodni okoliš: Brda
Lega: JZ , J, V
Oblika vinogradov: terase
Nadmorska višina: 80 – 200 m
Način vzgoje: enojni Guyot
Gostota sajenja: 4000 – 5000 trsov/ ha
Starost vinogradov: 10 – 30 let
Tip zemlje: opoka
Podnebje: submediteransko, mešanje toplega morskega zraka in hladnih alpskih vetrov
Grozdje
Sorta: 20 % Cabernet franc, 30 % Cabernet sauvignon, 50 % Merlot.
Trgatev: izključno ročna
Maceracija
Vse tri sorte maceriramo posebej.
Fermentacija
100 % posode iz nerjavečega jekla
Zorenje
100% posode iz nerjavečega jekla
Parametri
+Alkohol: 13 % vol
Skupne kisline: 4,83
pH: 3,52
Ostanek sladkorja: 2,5 g/