Videz, aroma in okus
+Videz: slamnato rumene barve.
Aroma: sveža aroma grenivke, ananasa in cimeta.
Okus: svilnato z zaključkom po citrusih. Gladko in polnega telesa z žametnim odhodom.
Sommelier priporoča
+K hrani: Ribe, belo meso, rižote in testenine z zelenjavo.
Potencial staranja: do 3 leta
Temperatura serviranja: 10–12°C
Način pridelave
+Poreklo
Vinorodni okoliš: Brda
Lega vinogradov: JZ, JV
Oblika vinogradov: terase
Nadmorska višina: 80 – 200 m
Način vzgoje: enojni Guyot
Gostota sajenja: 4,000 – 5,000 trsov/ha
Starost vinogradov: 10 – 25 let
Tip zemlje: lapor, peščenjak
Podnebje: submediteransko, mešanje toplega morskega zraka in hladnih alpskih vetrov
Grozdje
Sorta: 100% Sivi pinot
Trgatev: izključno ročna
Fermentacija: 100 % v posodah iz nerjavečega jekla, T = 14˚C
Zorenje: 100% v posodah iz nerjavečega jekla, 6 mesecev »sur lie«
Mlečno kislinska Fermentacija: ne
Nagrade
+
Leto in ime ocenjevanja | Letnik vina | Nagrada | |
---|---|---|---|
2019 | Vinalies Internationales – Francija | 2018 | Srebrna medalja |
2019 | Concours Mondial de Bruxelles | 2018 | Zlata medalja |
2020 | Vino Slovenija Gornja Radgona 2020 | 2019 | Srebrna medalja |
Parametri
+Alkohol: 13,5 % vol
Skupne kisline: 4,88 g/l
pH: 3,40
Ostanek sladkorja: 5,2 g/l