SAUVIGNON Blanc Bagueri
Karakterno jasen, koncentriran, odločne strukture in telesa.
Bagueri Superior .. Več o blagovni znamki
Tehnični list
Videz, aroma in okus
+Videz: rumene barve z mineralnimi odsevi.
Aroma: odmik od klasičnih svežih sauvignonov – še vedno sortna, vendar posebna in večplastna. Spominja na bezgove cvetove, muškat, posušeno travo, zeleno papriko. Dopolnjena z aromo melone in zrele hruške.
Okus: gladek in svilnat, srednje polnega telesa, z nežno svežino. Zaključek spremlja prijetna aroma grenivke.
Sommelier priporoča
+K hrani: začinjene ribje jedi, piščančje jedi, testenine z baziliko in osvežilne solate.
Temperatura serviranja: 12 °C.
Potencial staranja: do 10 let.
Način pridelave
+Poreklo
Vinorodni okoliš: Brda
Lega vinogradov: JZ, V
Oblika vinogradov: terase
Nadmorska višina: 100-200 m
Vzgojna oblika: enojni Guyot
Gostota sajenja: 4,500-5,000 trsov/ha
Starost vinogradov: 10-20 let
Tip zemlje: težja, propustna – ilovica in peščenjak
Podnebje: submediteransko, mešanje toplega morskega zraka in hladnih alpskih vetrov
Grozdje
Sorta: 100% Sauvignon blanc
Trgatev: izključno ročna
Fermentacija
80% v posodah iz nerjavečega jekla, T= 12-14°C
20% v novih barrique sodčkih
Zorenje
20% v francoskih barrique sodčkih, 5 mesecev »Sur Lie«
80% v posodah iz nerjavečega jekla
Mlečno kislinska fermentacija: samo v barrique sodčkih
Nagrade
+Leto in ime ocenjevanja | Letnik vina | Nagrada | |
2017 | Vinalies Internationales Paris | 2013 | Srebrna Medalja |
2017 | Slovenski festival vin | 2013 | Najbolje ocenjeno belo suho vino |
2018 | Decanter wine awards | 2013 | Bronasta medalja, 89 točk |
2019 | Vins Extremes (Italija) | 2015 | Zlata medalja |
Parametri
+Alkohol: 13,5 % vol
Skupne kisline: 5,43 g/l
pH: 3,35
Ostanek sladkorja: 3,7 g/l