Vaš jezik?
  • en
  • sl
  • de
  • it
  • hr
PIKOLIT

PIKOLIT

Aristokrat med sladkimi vini, avtohtona posebnost Goriških brd.

Videz, aroma in okus

+

Videz: antično zlate barve s toplimi odsevi.

Aroma: opojen vonj poljskega cvetja, bele breskve, zrele fige in akacijevega medu.

Okus: toplo in mehko vino izjemne kompleksnosti, v katerem se harmonično prepletata občutka sladkosti in ostrine.

Sommelier priporoča

+

K hrani: Pikolit je kot diamant – občudujemo ga samega. Velja ga poizkusiti ob posebnosti, kot so ostrige, siri s plemenito modro plesnijo in sveža pašteta iz gosjih jeter.

Temperatura serviranja: 12–14 °C.

Potencial staranja: v temnem prostoru do 15 let.

Način pridelave

+

Poreklo
Vinorodni okoliš: Brda
Površina vinogradov: 2 ha
Oblika vinogradov: terase
Način vzgoje: enojni Guyot
Nadmorska višina: 120 – 150 m
Gostota sajenja: 5,000 trsov/ha
Starost vinogradov: 10 – 25 let
Tip zemlje: lapor, peščenjak,
Podnebje: submediteransko, mešanje toplega morskega zraka in hladnih alpskih vetrov
Grozdje
Sorta:
100% Pikolit, avtohtona sorta v Goriških Brdih

Trgatev: izključno ročna v lesene zabojčke

Fermentacija
100% v posodah iz nerjavečega jekla

Zorenje
100% v posodah iz nerjavečega jekla

Nagrade

+

 

Leto in ime ocenjevanja Letnik vina Nagrada
2017 Vins Exstremes (Italija) 2014 Zlata medalja
2017 Vino Ljubljana 2014 Prvak vinorodnega okoliša
2017 Vino Slovenija Gornja Radgona 2014 Zlata medalja

Parametri

+
Letnik vina: 2014
Alkohol: 13% vol
Skupne kisline: 5,65 g/l
pH: 3,67
Ostanek sladkorja: 100,1

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.