MERLOT Quercus
Tehnični list
Videz, aroma in okus
+Videz: rubinasto rdeče barve.
Aroma: spominja na zrele češnje, maline, murve in robidnice ter mediteranske začimbe.
Okus: gladko, srednje polnega telesa, s prijetnimi sladkimi tanini.
Sommelier priporoča
+K hrani: začinjene mesne jedi, kot so ražnjiči ali čevapčiči pa tudi pica!
Temperatura serviranja: 14-16 °C.
Potencial staranja: do 5 let.
Način pridelave
+Poreklo
Vinorodni okoliš: Brda
Lega vinogradov: JZ, J,V
Oblika vinogradov: terase
Nadmorska višina: 80 – 150 m
Način vzgoje: enojni Guyot
Gostota sajenja: 5,000 trsov/ha
Starost vinogradov: 10 – 25 let
Tip zemlje: ilovica
Podnebje: submediteransko, mešanje toplega morskega zraka in hladnih alpskih vetrov
Grozdje
Sorta: 100% Merlot
Trgatev: izključno ročna
Vinifikacija: 8-10 dni T=25 – 28°C
Fermentacija
70% v posodah iz nerjavečega jekla
30% v velikih hrastovih sodih
Zorenje
30% v velikih hrastovih sodih, 6 mesecev »sur lie«
70% v posodah iz nerjavečega jekla
Mlečno kislinska fermentacija: delno
Nagrade
+Leto in ime ocenjevanja | Letnik vina | Nagrada | |
---|---|---|---|
2017 | Galicja Vitis – Poljska | 2015 | Zlata medalja |
2017 | Vino Slovenija Gornja Radgona | 2015 | Srebrna medalja |
2020 | Vino Slovenija Gornja Radgona 2020 | 2019 | Srebrna medalja |
Parametri
+Alkohol: 13,5 % vol
Skupne kisline: 4,0
pH: 3,75
Ostanek sladkorja: 4,2 g/l