BELI PINOT Quercus
Tehnični list
Videz, aroma in okus
+Videz: slamnato rumene barve
Aroma: sortna, spominja na jabolko, grenivko in limono.
Okus: satenasto mehko, z ličijem in limono na okusu, zaokroženo z izrazito noto po hruški in belem cvetju.
Sommelier priporoča
+K hrani: Belo meso, testenine in lahke orientalske jedi.
Temperatura serviranja: 10–12 °C.
Potencial staranja: do 3 leta.
Način pridelave
+Poreklo
Vinorodni okoliš: Brda
Lega vinogradov: JZ, JV
Oblika vinogradov: terase
Nadmorska višina: 80 – 200m
Način vzgoje: enojni Guyot
Gostota sajenja: 4,000 – 5,000 trsov/ha
Starost vinogradov: 10 – 30 let
Tip zemlje: lapor, peščenjak
Podnebje: submediteransko, mešanje toplega morskega zraka in hladnih alpskih vetrov
Grozdje
Sorta: 100% beli pinot
Trgatev: izključno ročna
Fermentacija: 100 % v posodah iz nerjavečega jekla, T = 14˚C
Zorenje: 100% v posodah iz nerjavečega jekla, 6 mesecev »sur lie«
Mlečno kislinska fermentacija: ne
Nagrade
+
Leto in ime ocenjevanja | Letnik vina | Nagrada | |
---|---|---|---|
2020 | Decanter World Wine Awards (UK) | 2019 | Bronasta medalja |
2019 | Decanter World Wine Awards (UK) | 2018 | Srebrna medalja |
Parametri
+Alkohol: 13 % vol
Skupne kisline: 4,85 g/l
pH: 3,49
Ostanek sladkorja: 6,2 g/l