A+ belo
Elegantno, globoko, dovršeno.
A+ .. Več o blagovni znamkiVidez, aroma in okus
+Videz: barve starega zlata z mineralnimi odsevi.
Aroma: razkošna in večplastna. Zrelo sadje, maslene in mineralne note ter fino integrirane začimbe, ki so se razvile med zorenjem v lesu.
Okus: v ustih je polno, masivno in hkrati uravnoteženo, s čvrsto strukturo, ki mu napoveduje izjemno dolgo življenje.
Sommelier priporoča
+K hrani: hobotnica na žaru, rižota s tartufi, siri s plemenito plesnijo.
Temperatura serviranja: 15 °C.
Potencial staranja: 10 let in več.
Način pridelave
+Poreklo
Vinorodni okoliš: Brda
Oblika vinogradov: terase, vključeni v sistem integrirane pridelave, zatravljeni
Način vzgoje: enojni Guyot
Nadmorska višina: 80 – 200 m
Gostota sajenja: 4,000 – 5,000 trsov/ha
Pridelek po trsu:
Rebula 1,0 -1,5 kg
Pikolit max 1,0 kg
Chardonnay 1,5-2,0 kg
Starost vinogradov: 10 – 30 let
Tip zemlje: lapor, peščenjak, ilovica
Podnebje: submediteransko, mešanje toplega morskega zraka in hladnih alpskih vetrov
Grozdje:
Rebula 40 %, čas trgatve: 20. september¬-25. september
Pikolit 30 %, čas trgatve: 25-26. september
Chardonnay 30 %, čas trgatve: 3. oktober
Trgatev:
Izključno ročna, obiranje v lesene zabojčke
Način vinifikacije:
Pridelano samo v kakovostno primernih letinah.
Vsaka sorta je pridelana posebej. Vse grozdje je bilo pred pecljanjem ohlajeno na temp.8°C. Po 48 urah bistrenja s hlajenjem je bil pretočen le popolno bister del mošta. Sledil je pretok v francoske barrique, inokulacija kvasovk in fermentacija. Po končani fermentaciji in poteku mlečnega razkisa je sledilo 12 mesečno zorenje v stiku z drožmi s tedenskim dvigovanjem. Zorenje je potekalo ločeno po sortah, v francoskih barrique sodčkih- medium toasted (Chardonnay v novih sodčkih, Rebula in Pikolit v eno leto starih sodčkih).
Po pripravi zvrsti je zvrst Aplus zorele še 6 mesecev barrique-ih.
Parametri
+Alkohol: 14% vol
Skupne kisline: 5,49 g/l
pH: 3,33
Ostanek sladkorja: 2,4 g/l