• en
  • sl
  • it

Vino in čokolada

Vino in čokolada. Nenavadna kombinacija, ki buri duhove. Pariška Vinska akademija je na primer to dilemo rešila tako, da je enostavno prepovedala uporabo vin pri čokoladnih sladicah. Take prepovedi pa naravnost kličejo po kršitvah in ambicioznega enologa ne morejo pustiti ravnodušnega…

Vino in čokolada slovita kot »eliksirja mladosti«. Znanstveniki so odkrili, da prava čokolada deluje kot močan antioksidant. To pomeni, da aktivira obrambni sistem proti prostim radikalom, krivcem bolezenskih stanj in staranja našega organizma. Dokazano je, da tudi vino vsebuje naravne polifenolne antioksidante, ki prepričujejo nastanek in razvoj mnogih kroničnih bolezni in teh snovi je v rdečih vinih več kot v belih.

čokolada lr

Manj znanstveni krogi vino in čokolado ocenjujejo kot odlična afrodiziaka. Vino spremlja slovesne in pomembne trenutke v našem življenju, čokolada pa jim doda tisto tako dobro znano mehkobo in sladkost. Ob Valentinovem, ko želimo razvajati naše ljubljene in jim pokazati, kako dragoceni so za nas, je ta kombinacija odlično darilo. Treba pa je paziti, da ja izbor pravi.

Že k mlečni čokoladi je težko izbrati ustrezno vino, še težje pa je izbrati primerno vino k temni čokoladi z večjim deležem kakava, kajti kakav ne mara ne kislosti ne suhosti in okus vina preglasi. Če k temni čokoladi postrežemo vino s previsoko vsebnostjo alkohola (na primer 20 vol.%), ne pride do izraza okus čokolade. Za uspešno združitev temne čokolade in vina je nujna trpkost rdečih vin. Bela vina so namreč prenežna in se ne morejo kosati z močnim okusom čokolade. Zato temno čokolado lepo dopolni vino s primerno alkoholno stopnjo, rahlim ostankom sladkorja , aromo suhega sadja in z bogato taninsko strukturo. Vino naj v ustih deluje toplo, topi čokolado, ne sme je odplakniti, pa tudi čokolada ne sme vina izničiti. Skupaj morata vino in čokolada ustvariti ubrano sozvočje okusov.

kozarec_rdece

Vredno je okusiti ekstravagantni dotik vina in čokolade in si pričarati meditativne trenutke, morda po napornem dnevu, tednu ali v prazničnih trenutkih v dobri družbi. Slednja je še posebej cenjena v teh dneh, ko praznujemo dan zaljubljencev – Valentinovo. Prava kombinacija vina in čokolade je dokaz, kako včasih na prvi pogled nezdružljivo lahko tvori ubran ljubezenski par.


Objavljeno dne 11. 2. 2016 v kategoriji: ,

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.