• en
 • sl
 • it

Arhivska vina

Požirek vina je lahko prijetno potovanje – tudi skozi čas. V našem bogatem vinskem arhivu lahko podoživljate trenutke z vinom od leta 1957 dalje, saj tu zorijo najboljši letniki vse od ustanovitve kleti.

Kako, kdaj in komu postrežemo arhivsko vino

Arhivsko je tisto vino, ki je staro najmanj štiri leta.Pri primerni temperaturi in vlagi v kleti ,steklenice preraste kletna plesen, ki jim daje častitljiv videz in poseben čar. Naredili bi napako, če bi tako steklenico obrisali, preden bi jo predstavili gostom. Od plesni obogateno steklenico zato previdno primemo in jo postavimo na mizo, prekrito z belim prtom. Previdno jo odmašimo ter njeno ustje obrišemo s prtičem.

Pomembni so tudi kozarci, v katere bomo nalili arhivsko vino. Vedno izberemo velike in visoko pecljate kozarce.

Arhivskega vina ne strežemo ob vsaki priložnosti in tudi ne vsakomur.To vino ni namenjeno tistemu, ki tako dobroto ne zna ceniti oz. tistemu, ki šele spoznava vinsko abecedo. Tako vino poskušamo s spoštovanjem, v družbi dobrih prijateljev in poznavalcev ali v diskretni družbi ob prižgani sveči.

Nikoli ne začnemo takoj s pokušanjem starega vina. Če je družba večja, začnemo z mlajšim vinom, primernim k hrani, ki je na mizi. Šele proti koncu slavnostnega obeda ali večerje, vsekakor pa pred sladico, postrežemo arhivsko vino.

Lahko se prepustimo tudi samo užitkom arhivskega vina, vendar takrat jed prilagajamo značaju vina: jedi ob starem vinu ne smejo biti pikantne, ne premastne in ne presladke. V okusu se morajo ujemati z vinom (npr. polnomasten sir).

 

Izbira in nakup vina za vinoteko

Pomembno vodilo so podatki na etiketi- osebni izkaznici vina.Vino mora biti v buteljki in zamašeno s kakovostnim plutovinastim zamaškom , nikakor ne z zamaškom, ki je zlepljen iz koščkov plute .

Kje kupiti vina? Stekleničena vina prodaja skoraj vsaka trgovina, le malo katera pa ima vsaj osnovne pogoje za hranjenje vina. Steklenice so največkrat izpostavljene neposredni sončni svetlobi in nihanjem temperature, na polici stojijo pokončno, tako da se zamašek izsuši.Taka vina za vinoteko niso primerna, zato jih raje kupujmo v specializiranih trgovinah- vinotekah.

Seznam arhivskih vin, ki so trenutno v prodaji, dobite v naši vinoteki na Dobrovem. Vina lahko naročite po telefonu na 05 33 10 144 ali pa nam pišite na info@klet-brda.si

V naši vinoteki že od leta 1957 staramo samo izbrana vina najboljših letnikov.

Steklenice z vinom morajo ležati, da so zamaški prepojeni in preprečujejo dostop zraka. Kljub temu vino zelo počasi pronica v pore plute in hlapi iz steklenice. Dolivanje steklenic in zamenjava zamaškov po 20 letih je zato povsem normalen tehnološki postopek in ne smemo biti presenečeni, če bo steklenica starega vina zaprta z novim zamaškom.

Med staranjem potekajo v vinu biokemični procesi in tako nastajajo nove sestavine dišavnih snovi, ki dajejo staremu vinu poseben značaj.

Arhivsko vino je staro najmanj 4 leta. Če sta v kleti primerna temperatura in vlaga, preraste steklenice kletna plesen. Napaka bi bila, če bi tako steklenico obrisali.

Starano vino odpiramo eno uro pred pokušnjo, še bolje pa je, če ga previdno pretočimo v vrč ali karafo. Pretakanje sprosti cvetico in aromo tako, da pivec uživa ponujeno žlahtnost. Vino natakamo v velike in visokopecljate kozarce. Pokušamo ga s spoštovanjem in ga vedno ponudimo samo dobrim poznavalcem vina.

Izbrano arhivsko vino odpremo šele po jedi. Jed prilagajamo vinu in ne obratno. Jedi ob starem vinu ne smejo biti pikantne, ne premastne in ne presladke.

POVPRAŠAJTE

Vas zanimajo vina v arhivu?  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Zadeva

  Vaše sporočilo


  Starostna omejitev


  Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

  Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

  Vstopi

  Ooops...

  Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
  Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.