• en
  • sl
  • it

Trgatev

V Kleti Brda bomo s trgatvijo zgodnjih sort predvidoma pričeli v sredo,26.8.2015. Sicer pa se trgatev pričenja v prvem tednu septembra in bo predvidoma trajala do začetka oktobra.

Direktor Kleti Brda, Silvan Peršolja, pravi: »Po dveh količinsko šibkejših letnikih pričakujemo normalno dober pridelek – to je približno 7000 ton grozdja. S prilagoditvijo dela v vinogradu smo ohranili kakovost kljub visokim temperaturam. Grozdje je zdravo – pričakujemo kakovostno zelo dober letnik«.

Enologi, agronomi in vinogradniki te dni skrbno spremljajo dozorelost grozdja v vsakem vinogradu posebej in določijo optimalen čas trgatve glede na tehnološko in organoleptično zrelost grozdja. Trgatev bomo pričeli s sortami za penine, to sta modri pinot in chardonnay, nadaljevali bomo  s sivim pinotom in sauvignonom ter ostalimi belimi sortami. Z rdečimi bomo pričeli v drugi polovici septembra, saj čakamo na optimalno zrelost«, je pojasnil enolog Kleti Brda, Darinko Ribolica.

Trgatev kot dogodek za poslovne partnerje

Trgatev je v Kleti Brda tudi pomemben dogodek za promocijo na tujih trgih. Vodja trženja Andrej Valentinčič je pojasnil: »Že vrsto let na trgatvah gostimo poslovne partnerje iz tujine, da spoznajo pristno gostoljubje vinogradniških družin v Brdih in način našega dela. Vabilu so se tokrat odzvali iz ZDA, Srbije in BiH. Razumevanje vinorodnega okolja skozi osebno doživetje je pomembno marketinško orodje, predvsem na tujih trgih, kjer si Slovenija zadnja leta uspešno utira prodajne poti. Tujim trgovcem se močno v spomin vtisne tudi to, da pri nas vse grozdje oberemo ročno

Herojsko vinogradništvo

V svetu strokovnjaki to, da se grozdje prideluje v vinogradih na strmih področjih in terasah ali na višje ležečih predelih in na oddaljenih otokih ter da se trga ročno, označujejo za ‘herojsko vinogradništvo’. Pridelava grozdja je sicer na takšnih legah težavna in zato dražja«, je še pojasnil enolog Darinko Ribolica, in dodal, da si v Vinski kleti Goriška Brda prizadevajo razumeti vsako lego z njenimi klimatskimi značilnostmi in prstjo ter za vsako sorto poiskati tisto rastišče, ki ji bo dalo največ. »Samo tako lahko pridelamo sveža, mineralna in sadno dišeča vina, ki imajo hkrati tudi polno telo,« je še poudaril.

Ko zgolj ekonomska logika ni dovolj

Pri vinogradništvu v Brdih ne gre zgolj za ekonomski interes. »Naši vinogradi rastejo na strmih pobočjih, kjer bi druge rastline dolgoročno le stežka uspevale; avtohtone in tradicionalne sorte pa so se tu udomačile in se najbolje prilagodile okolju. Pogled na vinogradniško strmino ali teraso pove, da se trudimo ohraniti stoletno tradicijo in hkrati ponuditi vina po današnjem okusu. Jasno je, da je herojsko vinogradništvo poslanstvo, ki izhaja iz ljubezni do področja, in ki nima veliko opraviti z golo tržno ekonomsko logiko, temveč temelji tudi na  trajnostnem razvoju podeželja. Gre za podporo sonaravnemu kmetovanju, ohranjanju kulturne krajine in delovnih mest na podeželju«.

Vinska klet Goriška Brda je sicer tudi letos sodelovala na specializiranem ocenjevanju gorskih vin ‘Vini di montagna’ v Italiji, kjer je vino Sauvignon Bagueri 2011 dobilo srebrno medaljo. Posebnost ocenjevanja je, da lahko sodelujejo le vina, ki izhajajo  iz tako imenovanega ‘herojskega’ vinogradništva.

Objavljeno dne 25. 8. 2015 v kategoriji: ,

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.