• en
  • sl
  • it

Trgatev 2019

Dobrovo, 1. 10. 2019

 

Trgatev letnika 2019 je bila tako količinsko kot kakovostno zelo dobra

Letos smo pridelali 6300 ton grozdja, kar je 15 odstotkov manj od povprečno pričakovanega letnega pridelka, ki znaša 7500 ton. Lani, ko so bile razmere v vseh pogledih izjemno ugodne, smo pridelali rekordnih 9540 ton grozdja. Vzrok letošnjega manjšega pridelka so nizke temperature v času cvetenja in toča v mesecu juniju.

Kakovost letošnjega pridelka je zelo visoka. »Vina letnika 2019 zaznamuje izrazito zaznavna sadnost, zmerne kisline in alkoholi, zato obeta veliko,« ga je na kratko opisal enolog v Kleti Brda, Darinko Ribolica.

Potek trgatve

Osnovno vino za penine, to je modri pinot in chardonnay, smo začeli trgati 30. avgusta. Redna trgatev pa se je začela 4. septembra. Štiristo družin, članic zadružne kleti, večji del trgatve zaključuje v prvem tednu oktobra, nekatere druge posebnosti pa bodo v vinogradu ostale še do sredine meseca.

Vinogradniki so bili letos najbolj zadovoljni z rebulo. Te smo pridelali količinsko največ, njena kakovost pa je bila izjemno visoka. Najmanj je od povprečja po količini odstopal pridelek merlota, ki je letos po pridelku takoj za rebulo. Tudi na splošno so enologi zelo zadovoljni z rdečimi sortami, saj jim je sončen in topel september omogočil popolno fiziološko dozorevanje, zato si obetamo odlična rdeča vina.

Cene

Razpon cen za kilogram grozdja se tudi letos giba med 0,40€ do 1,20€. Lani je bila povprečna cena kilograma grozdja 0,64€, v zgornjem kakovostnem razredu pa je presegla 0,85€. Letos bodo povprečne cene podobne, v najvišjem kakovostnem razredu pa nekoliko višje.

Obiski poslovnih partnerjev

Tudi letos je bila trgatev posvečena utrjevanju vezi s poslovnimi partnerji. Obiskali so nas kupci iz ZDA, BiH, Srbije, Italije in Velike Britanije, ki postaja poleg Kitajske vedno pomembnejši trg za vina Kleti Brda.  Doživeti trgatev v Brdih, spoznati tukajšnje ljudi, okušati lokalno hrano in spoznati lepote Slovenije je za naše tuje poslovne partnerje in distributerje vedno nepozabna izkušnja. Domov se vračajo polni lepih vtisov in postanejo ambasadorji Slovenije, njenih lepot, gastronomije in seveda slovenskih vin, kar je zagotovo eden izmed ključnih elementov rasti prodaje na tujih trgih v zadnjih letih.

Uspešno sodelovanje z Ralfom Schumacherjem

Posebni gost letošnje novinarske trgatve je tudi nekdanji voznik Formule 1, Ralf Schumacher. Brat legendarnega Michaela Schumacherja, ki je tudi sam šestkratni zmagovalec grand prixa, je lastnik restavracije z mediteransko kulinariko Schumachers v nemškem Bergheimu, v bližini Kӧlna. Kot poslovnež je tudi reden gost v najprestižnejših restavracijah in prav rebula iz Kleti Brda, postrežena v eni od salzburških restavracij, ga je navdušila, da nas je sklenil poiskati.

Že po prvih stikih ga je rebula tako prevzela, da je predlagal poglobitev sodelovanja. Odlične izkušnje z rebulo pa so ga spodbudile, da je oblikoval lastno etiketo  s svojim imenom. Že na drugem obisku pa je želel asortiman razširiti še na druga vina in nastala je blagovna znamka Schumacher selection.

Izbral je klasično penino, sveži beli vini rebula in sauvignon blanc, chardonnay, zorjen v barrique sodčkih, lahkoten modri pinot, izrazit cabernet franc ter za konec še briško posebnost, pikolit, ki je tradicionalno desertno vino iz naše kleti. Vina so na voljo v izbranih restavracijah (tudi z Michelinovo zvezdico) ter vinotekah v mondenih središčih kot sta St. Tropez in St. Moriz, poleg tega pa bodo pospremila zaključek sezone dirk ADAC GT masters.

Veseli smo, ker se vina iz Kleti Brda postavljajo ob bok najboljšim svetovnim vinom, kar potrjujejo tudi številna mednarodna priznanja in medalje, ki jih vsako leto prejmemo. Največje priznanje kakovosti pa je zagotovo zadovoljstvo naših kupcev, ki postanejo ambasadorji naše kleti, rebule, Brd in tudi cele Slovenije.

 

 

Objavljeno dne 2. 10. 2019 v kategoriji: , , ,

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.