• en
  • sl
  • it

Trajnostna pridelava kot edina možna pot

Vinogradništvo se v Brdih prenaša iz roda v rod, zato je ohranjanje čistega in zdravega okolja za nas, ki tu živimo in delamo z naravo, ključnega pomena. V Kleti Brda izhajamo iz prepričanja, da se pridelava velikih vin začne s spoštovanjem do zemlje, skupnosti in prihodnjih generacij. Zavezani smo temu, da so naša vina pridelana na način, ki je odgovoren do narave, do ljudi, ki pridelujejo grozdje in vino, ter na način, ki omogoča našo dolgoročno ekonomsko uspešnost.

Trajnostna pridelava je v nekaterih vinorodnih deželah kodificirana na državni ravni, kar pomeni, da lahko vinarji, če želijo pridobiti certifikat, da je njihova pridelava trajnostna, sledijo zapisanim pravilom in če so uspešni, certifikat pridobijo. V Sloveniji takega enotnega sistema nimamo, zato smo v Kleti Brda sklenili, da v letošnjem letu pravila trajnostne pridelave, ki smo jih uveljavili že pri večini članov, sprejmemo tudi na upravnem odboru  Kleti Brda, in sicer s Pravilnikom o trajnostni pridelavi grozdja in vina v Kleti Brda. Za simbol naše zavezanosti k trajnostni pridelavi smo izbrali čebelico, saj številčna prisotnost čebel v naših vinogradih kaže na ekološko ravnovesje in biotsko raznovrstnost v njih. Čebele zagotavljajo eno najbolj prepoznavnih ekosistemskih funkcij, to je opraševanje – zaradi katere je pridelava hrane sploh mogoča. Simbol čebelice zaenkrat najdete na naši liniji vin Quercus in le-ta zagotavlja, da je pridelava grozdja in vina sledila trajnostnim načelom.

Trajnostna pridelava je kompleksen pojem, ki ga v Kleti Brda delimo na tri področja – trajnostna pridelava za naravo, trajnostna pridelava za ljudi in trajnostna pridelava za dolgoročno uspešnostPrvi steber trajnostne pridelave zajema tehnično področje dela v vinogradih in je podrobno opredeljeno v Pravilniku. Zapoveduje pravilno pripravo zemlje, izbiro pravih sort za prave lege, uravnavanje vodnega režima v tleh, varstvo trte ter ohranjanje biodiverzitetne raznolikosti. Tako dosledno delo naših zadružnikov v vinogradih skozi vse leto zagotavlja zdravo življenjsko okolje prebivalcev in kmetov (drugi steber) ter posledično omogoča dolgoročno poslovno uspešnost Kleti Brda (tretji steber), ki krepi celotno regijo Goriških brd.

Več si o trajnostni pridelavi v Kleti Brda preberite v zgibanki Trajnostna pridelava v Kleti Brda.

 

Objavljeno dne 12. 10. 2020 v kategoriji:

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.