• en
  • sl
  • it

SPREHOD SKOZI STOLETJA VINOGRADNIŠTVA IN VINARSTVA V BRDIH

V Kleti Brda smo v sodelovanju z Goriškim muzejem postavili razstavo vinogradništva in vinarstva, ki bo odslej na ogled obiskovalcem največje pridelovalke in izvoznice slovenskih vin.

Razstava z naslovom »Junaki vinogradov – sprehod skozi stoletja vinogradništva in vinarstva v Brdih« je nastala pod strokovnim vodstvom zgodovinarke Goriškega muzeja, dr. Tanje Gomiršek, in Herka Sakside.  Razstava prikazuje razvoj vinarstva vse od antike dalje, s posebnim poudarkom na vzgoji vinske trte skozi čas. Razložena je tudi vloga, ki jo je imel grof Silverio de Baguer pri modernizaciji vinogradništva v prejšnjem stoletju. Posebno mesto v razstavi imajo tudi zanimive briške šege in navade, povezane z vinom. V Kleti Brda so v okviru obeležitve 60 letnice delovanja zadruge v Brdih pripravili tudi pregled najpomembnejših mejnikov zadružništva in trženja vina v zadnjih šestih desetletjih.

V Kleti Brda si z novo pridobitvijo, ki na strokoven način prikazuje temo, ki je zelo blizu domačinom, želimo še izboljšati izkušnjo, ki jo gostje doživijo ob obisku kleti. Razstava, ki jo je arhitekturno zasnoval Studio Bonutti, grafično pa agencija Markacija, predstavlja pomemben doprinos turizmu v Brdih. Njen nastanek je zgleden primer sodelovanja gospodarske in raziskovalne dejavnosti v dobro razvoja celotne regije.

 

Objavljeno dne 1. 6. 2017 v kategoriji: ,

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.