• en
  • sl
  • it

Sporočilo za javnost ob začetku trgatve 2018

Dobrovo, 17. avgust 2018

Briški vinogradniki so letos zelo zadovoljni s stanjem v vinogradih. Torkovega dežja so bile še posebno vesele trte na ekstremnih legah, kjer so se tudi zaradi visokih temperatur že začeli kazati znaki suše. Svetovalna služba Kleti Brda z vinogradniki vsakodnevno skrbno spremlja dozorevanje grozdja po posameznih vinogradih. Marsikje so sladkorne stopnje in videz grozdja takšni, da bi že lahko začeli s trgatvijo. Glede na zdravstveno stanje grozdja in vremenske razmere pa izkušeni vinogradniki vedo, da se splača počakati, saj se v takih letih s potrpežljivostjo trti omogoči, da v celoti izkaže svoj potencial.

V prizadevanju za visoko kakovost v vseh fazah predelave so v Kleti Brda investirali tudi v posodobitev opreme za prevzem grozdja. Investicija je bila v vrednosti 300.000€. »Nova oprema omogoča popoln nadzor nad vsemi parametri kakovosti grozdja. Skrajšujejo se transportne poti in čas predelave, grozdje gre tako hitreje od mlina do preše, kar je pri belih vinih ključnega pomena. Obetamo si tudi znatne prihranke pri porabi energije«, je pojasnil vodja kleti g. Istok Mikulin. Vinogradnik se bo ob prihodu na prevzemno rampo identificiral z magnetno kartico, na kateri so vneseni vsi potrebni podatki o pridelovalcu in njegovih vinogradih (ime vinograda, sorta, število in starost trt, sadilna razdalja in površina). Tak sistem še izboljšuje sledljivost in nadzor nad vsemi fazami od vinograda do steklenice. Na izhodni rampi pa bo vinogradnik dobil potrdilo o količini, kakovostnih parametrih in vrednosti pripeljanega grozdja.

Po štirih skromnejših letinah letos v Kleti Brda pričakujejo, da bodo sprejeli okoli 7500 ton grozdja. V ponedeljek se bodo vinogradniki na upravnem odboru Kleti dogovorili o letošnjih odkupnih cenah grozdja, ki se bodo gibale med 0,43€ in 1,2€, povprečje pa bo nad 0,65€.

Klet Brda svojo prihodnost gradi na prodaji vrhunskih vin z višjo dodano vrednostjo na tujih, zahtevnih tržiščih. Trgatev je odlična priložnost, da kupci neposredno doživijo terroir, kjer se pridelujejo po svetovnih merilih vrhunska vina. Tudi letos pričakujemo distributerje iz ZDA, Kitajske, Belgije, Poljske in Italije.

Začetek trgatve bo predvidoma v sredo, 22. avgusta. Izhodišča za letino so torej zelo optimistična, zato si vsi v času trgatve v Brdih želijo le še suhega, sončnega in ne pretoplega vremena.

Objavljeno dne 17. 8. 2018 v kategoriji:

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.