• en
  • sl
  • it

ŠAMPION BELIH SORT POSTALA REBULA KLETI BRDA

Rebula Bagueri Superior 2013 iz Kleti Brda je postala letošnji šampion belih suhih vin na ocenjevanju Vino Slovenija Gornja Radgona. Šampionskega rezultata so v Kleti Brda veseli tudi v luči letošnje šestdesete obletnice delovanja, ob kateri poudarjajo, da so rebuli predani že vse od prve trgatve leta 1957.

»Grozdje za Rebulo Bagueri Superior 2013 smo pridelali v treh izbranih vinogradih;  na legah, ki sorti najbolj ustrezajo – torej na vrhu gričev, kjer je največ sonca. Trte rastejo iz tipično briške zemlje opoke, kar se v vinu odraža z poudarjeno mineralno noto«, je pojasnil enolog Kleti Brda Darinko Ribolica. Rebula Bagueri Superior je zorela v velikih elipsastih sodih iz slavonskega hrasta, ki so po mnenju enologa Kleti Brda zaradi specifične oblike in lastnosti lesa najbolj ustrezni, da se v njih pridelajo vina, ki imajo izrazit pečat briškega terroirja. »Že januarja 2017 smo na prestižnem francoskem ocenjevanju Vinalies Internationales v Parizu z zlato medaljo za rebulo Bagueri superior 2013 dobili povratno informacijo, da smo pridelali vino, ki ima potencial v svetovnem merilu. Sledila je še srebrna medalja na Concours Mondial Bruxelles in šampion na domačem tekmovanju, « je še nanizal Ribolica.

Klet Brda je trenutno največja pridelovalka rebule na svetu. To sorto negujejo, raziskujejo in podpirajo že vse od prvih zametkov kleti. Prihodnost sorte, ki je doslej v svetu veljala za anonimno, postaja predmet zanimanja poznavalcev, pridelovalcev in ljubiteljev vina. Direktor Kleti Brda Silvan Peršolja: »Nekateri rebulo vidijo kot alternativo proseccu, ki je svetovna prodajna uspešnica. Masovno jo sadijo na naplavinah, v ravninskih predelih sosednje Italije. Takšna rebula nima ničesar opraviti z avtentično rebulo, ki je doma na ekstremnih legah. To pomeni na lapornatih tleh, na brežinah z velikim naklonom, kjer daje izjemne rezultate, kar dokazujejo tudi letošnja priznanja«.

Objavljeno dne 28. 7. 2017 v kategoriji: ,

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.