• en
  • sl
  • it

Nasvet: Kako do popolne ribe na žaru

Zakaj ribe?

Ribe so okusne in zdrave, zato jih priporočajo enkrat tedensko. Zakaj jih ne bi spekli na žaru in se tako izognili vonju po ribah v stanovanju? Če imate to možnost, a ne veste, kako se tega pravilno lotiti, imamo nekaj nasvetov za vas. Ob ribah na žaru pa priporočamo bela vina linije Quercus iz Kleti Brda.

Niso vse ribe primerne za pečenje na žaru. Najbolje se obnesejo večje ribe s čvrstim mesom, kot so orade in brancini ali pa fileji lososa, mečarice in tune. Nenapisano pravilo pravi, da naj bo riba, ki jo pečemo na žaru debela vsaj dva centimetra, da ostane sočna. Tanjše ribe pa lahko na žaru pečemo tudi v aluminijasti foliji ali koruznem listu in tako preprečimo prehitro izgubo vlage.

Marsikdo se je že srečal s kakšnim neuspelim poskusom peke rib na žaru, riba se je sprijela na rešetke in ob odstranjevanju natrgala ali pa je bila riba prepečena in suha.

 

Pripravili smo nekaj nasvetov za božanske ribe na žaru:

  • Ribe očistimo in osušimo s papirjem. 
  • Mariniramo jih v oljčnem olju in za nekaj ur pustimo na sobni temperaturi. 
  • Po želji jim lahko v trebušno votlino damo nekaj blagih sredozemskih začimb, kot sta timijan ali rožmarin ali pa priljubljeno kombinacijo česna in peteršilja. 
  • Rešetke morajo biti za pečenje rib popolnoma čiste, sicer se koža zalepi nanje. Žar pred pečenjem segrejemo na najvišjo temperaturo in vroče rešetke temeljito zdrgnemo s krtačo. 
  • Na čiste in naoljene rešetke postavimo ribe ali fileje, pri katerih najprej zapečemo stran, kjer je meso.  
  • Žar naj bo vroč, segrejemo ga do najvišje temperature, da meso hitro zakrkne. 
  • Ribe najprej pečemo okoli 5 minut s pokritim pokrovom, za preostanek pečenja pa pokrov odkrijemo.
  • Celoten čas pečenja naj bo od 8 do 10 minut na visoki ali srednje visoki temperaturi za vsake 3 cm debeline. 
  • Tanjše ribe pečemo manj časa na visoki temperaturi, debelejše pa nekoliko dlje na srednje visoki temperaturi. 
  • Ko je riba odspodaj zapečena, sama odstopi od rešetk in jo lahko obrnemo z dvema oprijemaloma. Ribe na žaru čim manj obračamo, najbolje bo, če jih obrnemo samo enkrat. 
  • Pri filejih z vilicami razpremo file na sredini in preverimo, ali je notranjost povsem zakrknjena. Pri celih ribah pa z nožem zarežemo pod ribjo glavo. Če je tam meso zapečeno, je riba pečena. 
  • Ribo moramo z žara umakniti takoj, ko je meso zmehčano in preden popusti, sicer riba izpusti vodo in je meso suho. 
  • Takoj postrežemo na toplih krožnikih.

Vina Quercus so sinonim za sodobni slog vina – sveže, sadno dišeče in polnega okusa. So odlična spremljava jedem mediteranske kuhinje, odlično pa se prilegajo tudi k jedem z žara. Za vas smo pripravili izbor vin, ki se odlično spajajo tako z ribami kot mesu na žaru. 

Zmagovalne kombinacije vina ter rib in morskih sadežev na žaru:

  • Brancin in rebula Quercus
  • Orada in sivi pinot Quercus
  • Losos in beli pinot Quercus
  • Tuna in modri pinot Quercus
  • Klapavice in chardonnay Quercus
  • Kozice in sauvignon blanc Quercus
  • Lignji in rosé Quercus

Ljubitelje mesa pa bosta nadvušili naslednji kombinaciji:

  • Steak iz govejega ali telečjega mesa in merlot Quercus
  • Burger in cabernet sauvignon Quercus

 

Sodeluj tudi v nagradni igri in osvoji bogate nagrade!

Objavljeno dne 26. 2. 2021 v kategoriji:

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.