• en
  • sl
  • de
  • it
  • hr

Ribe in vino

Spomladi in poleti pogosteje jemo ribe – na žaru, v solati, ocvrte, na sto tisoč načinov. Ste kdaj v zadregi, katero vino postreči k ribam? Pripravili smo nekaj koristnih nasvetov.

 

O RIBAH V PREHRANI

Ribe so najbolj cenjeni vir beljakovin, v maščobi topnih vitaminov in mineralov. Beljakovine v ribjem mesu so lažje prebavljive kot beljakovine drugih vrst mesa. Poleg tega so ribe tudi bogat vir t.i. koristnih maščob, ki so nujno potrebne za normalno delovanje vseh bioloških funkcij v telesu. To so omega 3 maščobne kisline , ki pozitivno vplivajo na zdravje, so sestavni del celičnih membran in gradniki hormonov, ki upravljajo fiziologijo telesa. Ne nazadnje pa so ribe in ribje jedi tudi lahka hrana, ki s pisano paleto okusov zadovolji vsakega sladokusca.

Receptov za pripravo rib in ribjih jedi je na stotine. Pri izbiri vina, ki jed najbolje dopolni, moramo upoštevati vrsto ribe ( sladkovodna, morska, bela plava), način priprave ( cvrtje, pečenje v pečici, na žaru, kuhanje….), okus uporabljenih začimb.

 

 

 

riba vino
Soška postrv:
·         po mlinaričino: Beli pinot QUERCUS
·         s praženimi mandlji: Chardonnay QUERCUS
·         ocvrta z limono Rebula QUERCUS
·         namaz Sauvignonasse QUERCUS
·         prekajena Chardonnay Bagueri
Zlatovščica Sauvignon banc Bagueri
Pečen krap: Sivi pinot Bagueri
Bakala Sauvignonasse QUERCUS, Sauvignon blanc QUERCUS
Bakala namaz: Sauvignon blanc Bagueri, Chardonnay Bagueri

 

Brodet Rebula Bagueri ali Modri pinot Quercus
Jastog Beli pinot QUERCUS, Chardonnay QUERCUS
Ribji karpačo:
·         z limono: Rebula QUERCUS
·         s parmezanom Chardonnay QUERCUS
Kaviar: Peneča rebula, Penina QUERCUS, Penina Bagueri brut
Kozice-presne penina QUERCUS, Sauvignon QUERCUS
Losos :
·         na žaru A+ belo
·         prekajen: Penina rose QUERCUS, Chardonnay Bagueri
Lupinarji- raki, školjke: Sauvignonasse QUERCUS, sauvignon QUERCUS
Prekajena mečarica: Chardonnay Bagueri
Ostrige- presne: Rebula QUERCUS
Pečen ostriž: Beli pinot QUERCUS
Raki: Sauvignonasse QUERCUS, Sauvignon QUERCUS
Bele ribe:
  • na žaru:
Krasno belo
·         v soli Sauvignon Bagueri
·         v pečici: Beli pinot QUERCUS, Krasno belo
·         v pečici s krompirjem: Sivi pinot QUERCUS
·         kuhane: Krasno belo
Plave ribe:
  • na žaru:
Sivi pinot Bagueri, Chardonnay Bagueri, Modri pinot QUERCUS
  • prekajene:
A+ belo, Pikolit
Školjke:
·         presne Penina QUERCUS, Penina rose QUERCUS
·         na žaru Sauvignonasse QUERCUS
Tudi rdeče vino ob ribah ni tabu. Tukaj imamo nekaj predlogov:
Buzara Merlot QUERCUS, Cabernet sauvignon QUERCUS
Tuna A+ rdeče

Objavljeno dne 22. 3. 2016 v kategoriji: , , , , ,

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.