• en
  • sl
  • it

Rebula letnika 1957 je še živo vino

V Kleti Brda so po tradicionalni novinarski trgatvi priredili še delavnico o rebuli, za piko na i ob praznovanju 60-letnice kleti pa povabljene popeljali še v arhiv na preizkus najstarejših rebul, vse do leta 1957, ko je bila klet tudi ustanovljena.

Rebula letnika 2009 – uvertura v današnjo renesanso rebul

Rebula Bagueri letnika 2009 je bila v nizu resnejših rebul »nove generacije« in je imela odmeven uspeh na svetovnem trgu. Zato so se v Kleti Brda odločili, da jih nekaj položijo v arhiv za nadaljnje zorenje. » Pri tem vinu prihajajo na površje vse bolj sadne arome, karamelizirane so v ozadju. Na okusu prevladuje svežina, še vedno je dovolj kisline, vse več pa je oljnatih in medenih not, ki se počasi izrazijo. Kislina pusti lep, dolg pookus,« je vino plastično opisal enolog Kleti Brda, Darinko Ribolica.

Rebula 1991

To je bil prvi letnik, napolnjen v samostojni Sloveniji, hkrati pa je bila to prva pozna trgatev rebule v kleti. V vinogradu v Neblem so bili pozorni na to, da so bile obremenitve majhne, trgatev pa je bila šele oktobra.

»Pri tej rebuli se opazi, da ima že 26 let, zaznavne so namreč terciarne in kvartarne arome po stelji, slami, medu. Kislina, ki jo še vedno vino premore, pa ga ohranja živega«, je pojasnil enolog ob pokušini tega arhivskega vina.

Rebula 1957

Rebulo so pred šestini desetletji polnili v litrske steklenice. Čeprav so bili zamaški dolgi vsega 30 milimetrov, so še vedno dobri, kar dokazuje, da je bila kakovost uporabljene plute vrhunska. Kakšna je torej rebula po 60 letih?

»To je dobesedno od boga dano vino. Presenetljivo  je, da je vino sploh še živo in tudi pitno. Tehnologija je takrat prisilila vinarje, da so grozdje macerirali. Tudi taninov je bilo polno, ker so bili zraven peclji. Poleg tega ni bil narejen biološki razkis in kisline so bile presenetljivo visoke.,« je dolgoživost rebule 1957 pojasnil enolog Darinko Ribolica.

Objavljeno dne 2. 10. 2017 v kategoriji: ,

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.