• en
  • sl
  • it

Rebula Bagueri Superior 2013, trofeja »Platinum« na prestižnem ocenjevanju Decanter v Veliki Britaniji

 

Rebula Bagueri Superior 2013 iz Kleti Brda je s 97 od možnih 100 točk dobila trofejo »platinum« na prestižnem britanskem ocenjevanju Decanter Wolrd Wine Awards (DWWA). Vino, ki je šampion belih suhih vin v Sloveniji in dobitnik zlate medalje v Franciji, se je s tem rezultatom uvrstilo med najbolje ocenjena slovenska vina in tako potrdilo odličnost, ki jo Klet Brda dosega ravno z rebulo – sinonimom Goriških Brd.  

Sonaravna pridelava na izbranih mikrolokacijah: Grozdje za Rebulo Bagueri Superior 2013 smo pridelali v štirih izbranih vinogradih – v Neblem, Višnjeviku, Medani in Cerovem. Izbirali smo lege, ki  sorti najbolj ustrezajo – na vrhu gričev, kjer je največ sonca. Trte rastejo iz tipično briške zemlje opoke, kar se v vinu odraža s poudarjeno mineralno noto. Vinogradi optimalne starosti (med 15 in 30 let) so zatravljeni, ustrezno prehranjeni in obdelani po metodah sonaravne pridelave.

Tenkočutno kletarjenje: Rebula Bagueri Superior je fermentirala v selekcioniranih francoskih barrique sodčkih, kjer je tudi zorela prvih 6 mesecev. Nato je bila donegovana v velikih elipsastih sodih iz slavonskega hrasta, ki so zaradi specifične oblike in lastnosti lesa najbolj ustrezni, da se v njih pridelajo vina, ki imajo izrazit pečat briškega terroirja. Postopek battônage (periodično mešanje droži z vinom med zorenjem) poudari kremasto teksturo in intenziven okus, z mlečno-kislinskim razkisom pa dosežemo želeno mehkobo in prijetno maslen okus.

Pot do nagrade:  Sodniki na DWWA so mednarodno priznani strokovnjaki, povečini Master of Wine ali enologi. Ocenjevanje poteka v več kategorijah, prvenstveno na osnovi regije izvora. Sodniki vina ocenjujejo individualno. Seznanjeni so z regijo, stilom in cenovnim nivojem, ne poznajo pa blagovne znamke. Najbolje ocenjena vina znotraj posamezne komisije so dobitniki medalj. Sodniki ocenjujejo po uveljavljeni 100 točkovni lestvici. Panel, ki ga sestavljajo predsedniki regionalnih komisij, nato ponovno ocenjuje vina, ki so dobila zlate medalje v predhodni fazi. Najboljša so nagrajena še s trofejo »platinum«.

Objavljeno dne 4. 6. 2018 v kategoriji: ,

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.