• en
  • sl
  • it

Penine – kako izbrati pravo?

Privoščimo si praznični ples mehurčkov

Veseli december je čas penin in ne znamo si predstavljati vstopa v novo leto brez nazdravljanja. Bi radi izbrali pravo penino, jo postregli s stilom in tako naredili vtis? Ponujamo nekaj nasvetov, da boste z mehurčki naravnost zablesteli.

CHARMAT ALI KLASIČNA PENINA?

Odvisno od vašega »budgeta« in profila gostov oziroma obdarovancev. Klasične penine so praviloma dražje, saj nastajajo najmanj 2 leti, pri večini penin pa celo več. Drugo vretje namreč poteka v steklenici, kjer je penina ves čas v stiku z usedlino. Takšne penine imajo kompleksnejšo aromatiko, fine mehurčke –  primerne so za zahtevnejše poznavalce. Pri metodi charmat nastane penina v šestih mesecih v posodah iz nerjavečega jekla. Je cenovno ugodnejša, praviloma sadnih not in lažje razumljiva.

 

Katero izbrati? Nekaj predlogov Kleti Brda

Če izbirate penino za aperitiv ali Silvestrov večer v družbi, je Peneča rebula prava za vas.

Imate v mislih kaj bolj prefinjenega? Za svečano večerjo ali darilo poznavalcu? Odločite se za katero izmed penin, pridelanih po klasični metodi: Bagueri Zero, Bagueri Brut ali Bagueri Rose.

Ljubitelji sladkih penin ne morete zgrešiti s Penečim muškatom.

 

TRKANJE S KOZARCI – DA ALI NE?

Čeprav so mnenja glede trkanja s kozarci deljena, naj bi se s penino ne trkalo. Zatorej le privzdignemo kozarec, pogledamo sogovornika v oči in izpijemo požirek. So izjeme dovoljene? Seveda.

 

KAKO POSTREŽEMO IN OKUŠAMO PENINO?

Penino postrezimo hladno – pri 6 °C.. Tako bodo najbolj prišle do izraza njene pozitivne lastnosti. Vzemimo si vsaj nekaj ur za hlajenje V HLADILNIKU – nikar zamrzovalniku, saj je vino zelo občutljivo na temperaturna nihanja.

Kozarec naj bo takšen, da omogoča opazovanje moziranja – iskrenja penine. Najboljši so kozarci tulipanaste oblike. Vsekakor morajo imeti raskavo dno, ki pospešuje sproščanje mehurčkov. Boljša kot je penina, bolj drobni so mehurčki in dlje časa se ohrani pena.

Penino vedno postrežemo kot aperitiv, saj pripravi brbončice na okušanje hrane intenzivnejših okusov. Penino lahko postrežemo samo ali pa v spremljavi s fingerfood prigrizki. Nikakor penine ne strežemo ob sladici, razen če gre za sladko penino. Pri tem pa velja, da mora biti vino vedno slajše od sladice.

Objavljeno dne 9. 12. 2016 v kategoriji: , , , , , , , ,

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.