• en
  • sl
  • it

ODPRTJE PRENOVLJENE KLETI DE BAGUER

Klet Brda v sodelovanju z Goriškim muzejem oživila zgodovinsko klet gradu Dobrovo, ki bo pomembno orodje za prodajo vin v najvišjih cenovnih razredih. V četrtek, 16. maja 2019, je Klet Brda slovesno odprla ekskluzivno klet v kletnih prostorih gradu Dobrovo. Ureditev kleti so narekovale potrebe rasti prodaje vin Kleti Brda v najvišjih cenovnih razredih in želja po natančnejši segmentaciji in obdelavi tujih trgov.

Klet Brda že nekaj let sodeluje z Goriškim muzejem, leta 2017 sta skupaj uredila zgodovinsko verodostojno razstavo vinarstva v Brdih, ki sega od rimskih časov do danes. Leta 2018 pa je Klet v sodelovanju z Goriškim muzejem začela projekt oživljanja zgodovinske kleti, ki je ponovno zaživela v svoji prvotni vlogi – kot klet, v kateri se v sodih resnično neguje vino.

Ekskluzivna klet je največji pridelovalki in izvoznici slovenskih vin v podporo pri nastopanju v najvišjih segmentih, posebno na tujih trgih, kjer ustvari že polovico prihodkov od prodaje stekleničenega vina. Najpomembnejši izvozni trgi Kleti Brda so Združene države Amerike, Kitajska, Velika Britanija in Italija, skupaj pa izvaža v 36 držav.

Občina Brda je zdaj bogatejša za klet, ki bo vodene oglede in degustacije na visokem nivoju ponujala zahtevnejšim obiskovalcem in ljubiteljem dobrega. V klet de Baguer bodo predstavniki Kleti Brda vodili samo vnaprej dogovorjene skupine poslovnih obiskovalcev, ključnih kupcev ter izbranih gostov, ki si bodo za vinsko doživetje pripravljeni vzeti več časa in seči malo globlje v žep.

»Vina de Baguer in A plus, ki zorijo v prenovljenih prostorih, se po kakovosti umeščajo v sam vrh, zato je Klet Brda potrebovala ustrezen reprezentančni prostor, v katerem bo lahko nagovarjala kupce in potencialne kupce v najvišjih cenovnih razredih,« je povedal direktor kleti, Silvan Peršolja.

Takšne posebne in ekskluzivne vinske kleti so v vseh najbolj znanih vinorodnih pokrajinah v svetu. V Franciji imajo večje kleti poleg proizvodnih kleti tako imenovane »chateauje« oz. graščine, ki so običajno protokolarni objekti. Za ustrezno predstavitev pomembnih vin, ki vedno potrebujejo tudi močno zgodbo, je nujno potrebno tudi primerno okolje. Najprimernejši za to je objekt, ki ima močno zgodovinsko vsebino.

»Ko prostori služijo svojemu osnovnemu namenu, je to največ kar lahko naredimo za ohranitev kulturne dediščine naših prednikov,« je povedal Vladimir Peruničič, direktor Goriškega  muzeja.

Foto: Marijan Močivnik

 

 Zgodovinska vrednost grajske kleti    

Grajska klet ima dolgo zgodovino, saj je bila vedno pomemben del renesančnega gradu Dobrovo, vse od njegovega nastanka. V 17. stoletju jo je uredila prva družina, ki je imela v lasti ta dvorec, plemiška družina Colloredo-Mels.

Leta 1880 je Silverij de Baguer začel v njej arhivirati vina, ki jih je razdelil v devet razredov. Temeljito jo je preuredil v letih 1909 in 1910, ko jo je med drugim opremil s tremi betonskimi cisternami, ki so bile znotraj obložene s steklom. To je bila v tistih časih najsodobnejša tehnologija, ki je prihajala iz Klosterneuburga v Avstriji, ki je veljal za središče vinarskega znanja in tehnologije v Avstro-Orgrski monarhiji.

Klet je po vojni uporabljala briška zadruga in zadnjič je v njej vrelo vino letnika 1986. Za potrebe obnove in upravljanja gradu je bila leta 1989 ustanovljena firma Grad G.T., ki je v kletnih prostorih uredila najprej del restavracije, kasneje pa je bila v kleti na ogled zbirka trofejnih soških postrvi. Na pobudo občine je med letoma 2000 in 2017 v teh prostorih delovala Vinoteka Brda.

 

Vina de Baguer

Klet Brda je s potomci družine de Baguer sklenila sporazum o uporabi imena in grba rodbine za linijo vin, ki jo neguje v tej kleti. Dvojec de Baguer nosi ime zadnjega lastnika gradu Dobrovo, diplomata in vinskega inovatorja, grofa Silverija de Baguerja.

Nad vini v grajski kleti skrbno bedijo enolog Darinko Ribolica in kletar Igor Skubin s pomočnikom Aleksom Podlipnikom, ki tu ustvarjajo butična vina najvišje kakovosti, ki so poklon briškemu teritoriju.

»De Baguer so velika vina, kjer dajemo prednost eleganci pred korpulentnostjo,« je vina de Baguer opisal glavni enolog Kleti Brda, Darinko Ribolica. »Naročili smo tudi posebne 350-litrske sode, ki so primernejši za ohranjanje pravega ravnotežja med sortnostjo in polnostjo telesa,« je še dodal Ribolica.

 

 

 

 

Objavljeno dne 17. 5. 2019 v kategoriji: ,

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.