• en
  • sl
  • it

Ob zaključku trgatve

Splošen opis letnika

Trgatev 2017 v Kleti Brda obeta kakovostno zelo zanimiv vinski letnik, primerljiv z letnikom 2009, napovedujejo vinogradniki in enologi največje pridelovalke slovenskih vin. Prvo grozdje so pričeli prevzemati  konec avgusta.  Štiristo družin, članic zadružne kleti, je trgalo dober mesec, v skladu z optimalno tehnično in organoleptično zrelostjo posameznih sort in glede na vremenske razmere.

»Zgodnejša trgatev je posledica zgodnjega začetka vegetacije spomladi. Padavin ni bilo veliko, vendar za trto dovolj in so bile enakomerno razporejene skozi vse leto. Temperature so nekoliko presegale briško povprečje, zato pričakujemo letnik, ki bo dal vina bogate strukture, podobno kot v letu 2006 in 2009, ki veljata za boljša letnika v Brdih«, je pojasnil Goran Jakin, vodja svetovalne službe v Kleti Brda.

Jakin še dodaja, da so bile razmere za trto ugodne kljub pomladni pozebi in toči v avgustu, ki je pridelek zmanjšala za približno petino. Na dozorevanje so dobro vplivali avgustovski topli dnevi in hladnejše noči, kar se v vinu odraža kot izrazitejša aromatika, posebno pri belih sortah. Septembrsko deževje je sicer predstavljalo dodaten izziv za trgače, ki pa same kakovosti grozdja doslej ni ogrozil.

Člani Kleti Brda so letos na 1000 hektarih vinogradov pridelali dobrih 6200 ton grozdja, kar je za petino več od količine v letu 2016.  Lani so se cene za kg grozdja gibale med  0,38 € in 1,20 €. Letos bo cena grozdja za vina kakovostnega razreda povprečno 0,65 evra, grozdje za vina vrhunskega razreda pa bo plačano v povprečju po 0,85 evra na kilogram. Razpon cen se bo sicer gibal od 0,4 do 1,2 €. Tudi dinamika plačil se kot posledica rasti v izvozu izboljšuje.

Trgatev je vedno tudi odlična priložnost za utrjevanje vezi s tujimi poslovnimi partnerji. Letos so na trgatvi sodelovali poslovni partnerji iz ZDA, Kitajske, Poljske, Hrvaške, BiH in Italije. »Celostna izkušnja gostov iz tujine– od vinograda, kleti, kulinarike in kulture – je že vrsto let eden najučinkovitejših načinov za promocijo vina, Brd in Slovenije«, poudarja direktor kleti Brda, Silvan Peršolja.

Potek trgatve

V Kleti Brda so s trgatvijo zgodnjih sort za penine pričeli 23.8.2017 in so brez prekinitve nadaljevali z belimi sortami, pri katerih so trgatev zaključili v prvi polovici septembra. Rdeče sorte so prišle na vrsto v drugi polovici meseca, ko so dosegle fenolno zrelost.  Glavnina trgatve se je zaključila do 22.9.2017, v vinogradih bo ostalo še nekaj cabernetov in rebule za posebne namene.

 

Situacija na trgu

Klet Brda je že od samega začetka delovanja zadruga. Danes združuje 400 članov – vinogradniških kmetij in zaposluje 100 ljudi.  Je nosilec razvoja vinogradništva in vinarstva v Brdih. Je tudi podjetje, ki ohranja in razvija delovna mesta na podeželju in s tem perspektivo za mlade družine v Brdih. Obenem prav zaradi narave dela v vinogradništvu spodbuja in zahteva medgeneracijsko sodelovanje.

Vinogradi članov zadruge Kleti Brda so vključeni v integrirano pridelavo. S   sonaravnim načinom kmetovanja, izobraževanji za člane in podporo dopolnilnim dejavnostim (sadjarstvo, oljkarstvo) Klet Brda  pomembno vpliva na ohranjanje kulturne krajine in na biotsko raznovrstnost v Brdih.

Klet Brda je s 16% tržnim deležem na organiziranem trgu vina vodilna klet na slovenskem trgu.

Podjetje se bliža strateškemu cilju, to je doseči petdeset odstotkov prihodkov od prodaje vina na tujih trgih. Potrebo po rasti s pomočjo izvoza je Klet Brda zaznala že v devetdesetih letih. Leta 2001 je postala lastnica ameriškega uvoznega podjetja Laureate imports company s sedežem v Atlanti. Danes so prav ZDA največji izvozni trg, kamor  Klet Brda izvozi milijon steklenic vina letno, pretežno gre za bela suha vina.  Za rdeča vina vrhunskega razreda je najpomembnejši izvozni trg Kitajska, kjer je dinamika izvoza prav tako rastoča. Pomembni trgi za Klet Brda so še Velika Britanija, Italija, Poljska, države Beneluksa, Nemčija, Japonska ter države zahodnega Balkana.

Klet Brda je podjetje, ki odločno zaznamuje slovenski vinski trg in utira pot prepoznavnosti Slovenije kot vinske destinacije. Prizadeva si delovati povezovalno tako znotraj vinarskega sektorja kot tudi širše, znotraj živilskega sektorja. Zadruga je vsa leta svojega delovanja močno vpeta v socialno okolje in življenje teritorija Goriških Brd, ki je pomemben element njenega delovanja.

Objavljeno dne 27. 9. 2017 v kategoriji:

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.