• en
  • sl
  • it

O nas

Klet Brda je največja pridelovalka
in izvoznica slovenskih vin.

Klet Brda je največja pridelovalka in izvoznica slovenskih vin, ki s prepoznavnim slogom osvaja ljubitelje vina doma in v kar 26 državah sveta.

Klet združuje 400 briških vinogradniških družin, ki že več kot pol stoletja soustvarjajo uspešno zgodbo briškega vinarstva.

Naše poslanstvo je, da v vinu izrazimo edinstvenost terroirja Goriških brd ter z uspešnim trženjem prispevamo k razvoju področja in dobrobiti tukajšnjih ljudi.

Naše glavno vodilo pri vsakodnevnem delu je globoko spoštovanje narave in njenih ciklov, saj se kakovost rodi v vinogradu.

V slogi je moč

Zgodbo Kleti Brda soustvarja 400 družin herojskih vinogradnikov. Klet Brda je sinonim stare modrosti, ki pravi, da je v slogi moč. V tem duhu želimo ponesti edinstvenost slovenskih vin v svet.

Ekipa

Spoznajte našo ekipo

Od vinograda do kozarca – z vinarsko strastjo in predanostjo terroirju skrbimo za vsako kapljico vina iz Kleti Brda.

Spoznajte nas

Junaki vinogradov

Herojsko vinogradništvo predstavlja le 5% evropske pridelave.

Lege so zahtevne: strma pobočja, terasasti vinogradi, kjer je mogoča skoraj izključno ročna obdelava. A prav zato dajejo takšna območja vina posebne kakovosti. Vina, ki jasno pripovedujejo zgodbo o svojem izvoru. Vsaka družina v Brdih v povprečju obdeluje od dva do tri hektarje površin, s posebno pozornostjo do naravnih ciklov in natančnim spremljanjem kakovosti. Skrivnost, kako skrbeti za vinograd, se prenaša iz roda v rod – neprisiljeno, naravno, s potrpežljivostjo in ljubeznijo.

Herojsko vinogradništvo je poslanstvo, ki izhaja iz ljubezni do zemlje in bogate dediščine naših prednikov.

Herojsko vinogradništvo je poslanstvo, ki izhaja iz ljubezni do zemlje in bogate dediščine naših prednikov.

Naše korenine

Že vse od rimskih časov

Do konca druge svetovne vojne, ko je med briške griče zarezala meja in deželo razdelila med tedanjo Jugoslavijo in Italijo, se je tu ohranil svojevrsten fevdalni sistem, imenovan kolonat. Kmetje so obdelovali majhne površine, vino so pridelovali v kleteh 17 gradov, ki so bili v lasti tujega plemstva.

Vinska klet v Goriških Brdih je bila ustanovljena leta 1957 kot zadruga in je še danes v 100% lasti briških vinogradnikov. Za tukajšnje družine donegujemo vino, ga tržimo v Sloveniji in tujini ter svetujemo pri delu v vinogradu.

Vse od svojih začetkov je klet sooblikovala razvoj gospodarstva in kakovost življenja v Brdih.

Klet je v 100 % lasti več kot 400 vinogradniških družin

Trta je v Brdih doma vse od rimskih časov

Zgodovina

Vse skupaj se je začelo leta 300 pr. n. š.

300 pr. n. š. – V predrimskem času, natančneje v mlajši železni dobi, je v Brdih že razširjena vinska trta (arheološka najdba vinske pečke na Golem Brdu).

100 n. š. – Tradicija vinarstva v Brdih se okrepi s prihodom starih Rimljanov. V tem obdobju raste trta po sadnem drevju. Tak način gojenja se ohrani do konca 19. stoletja. V villi rustici v Neblem so izdelovali amfore, ki so služile prenašanju vina in oljčnega olja.

1336 – …

Preberite več

Leta 1957 sodobna klet sprejme prvi pridelek.

Prvi izvoz v ZDA leta 1984.

Trajnostna pridelava v kleti brda

Trajnostna pridelava za naravo, ljudi in dolgoročno uspešnost.

V Kleti Brda izhajamo iz prepričanja, da se pridelava velikih vin začne s spoštovanjem do zemlje, skupnosti in prihodnjih generacij. Zavezani smo temu, da so naša vina pridelana na način, ki je odgovoren do narave, do ljudi, ki pridelujejo grozdje in vino, ter na način, ki omogoča našo dolgoročno ekonomsko uspešnost.

Kot simbol naše zavezanosti k trajnostni pridelavi smo izbrali čebelico, saj številčna prisotnost čebel v naših vinogradih kaže na ekološko ravnovesje in biotsko raznovrstnost v njih.

Trajnostna pridelava za naravo

Naravni viri in danosti ne samo omogočajo naše poslovanje, ampak omogočajo tudi preživetje skupnosti in prihodnjih generacij. V Kleti Brda smo trajnostno pridelavo, ki ji sledimo že leta, zapisali v Pravilnik o trajnostni pridelavi grozdja in vina v Kleti Brda.

Trajnostna pridelava za ljudi

V vinogradih delamo na način, da ohranjamo zdravje prebivalcev in kmetov ter s tem skrbimo za socialno-ekonomsko stabilnost družinskih kmetij.  

Trajnostna pridelava za dolgoročno uspešnost

Dolgoročna finančna uspešnost podjetja omogoča ohranjanje delovnih mesta na podeželju ter prispeva k dolgoročnemu tj. trajnostnemu gospodarskemu razvoju regije in turizma.

Preberite celotno brošuro Trajnostne pridelave v Kleti Brda TUKAJ

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.