• en
  • sl
  • it

Motnik – vino po izročilu naših nonotov

V Kleti Brda smo ob tradicionalni novinarski trgatvi predstavili rezultat večletnega raziskovanja naše ekipe o kletarjenju »po izročilu naših nonotov«. Pred 6 leti sta namreč enolog Darinko Ribolica in kletar Igor Skubin na podlagi zapisov v knjigi Rebula nekoč in danes avtorice Tanje Gomiršek, ki opisuje že skoraj pozabljen način kletarjenja v Brdih, pričela obujati prastare recepte in jih interpretirati na sodoben način.

motnik 1920
V Brdih so nekoč tako imenovano črno rebulo ali pokalco (ki je obenem edina avtohtona rdeča sorta v Brdih) pridelovali po posebnem postopku, ki ga je zadnji zapisal Anton Kamušič, roj. Leta 1908 v Vrhovlju pri Kožbani in po njem povzel etnolog Pavle Medvešček. Naši nonoti so skrbno očiščene in posušene sode dimili s šopkom lokalnih zdravilnih zelišč, in sicer: rožmarinom, lovorjem, šetrajem, timijanom in žajbljem. Vsa kletarska dela so opravili ob stari luni ali vetrovnem vremenu. Tako nastalo vino so naši nonoti imenovali motnik.

 

cvetoči rožmarin1
Darinko Ribolica in Igor Skubin sta raziskovala, kako bi opisani postopek priredili za rebulo. Rebula je namreč tista sorta, ki najbolj neposredno govori o Brdih. Poleg tega je zaradi debelejše kožice tudi primerna za daljšo maceracijo, kar je pri postopku pridelovanja motnika nujna. Grozdje je bilo pridelano v starejših vinogradih na najboljših legah v okolici Neblega in Medane. Trgatev je opravljena v oktobru, ko je rebula popolnoma dozorela.

belo grozddjeedijeva domacija
Enolog in kletar sta v zadnjih 6 letih na podlagi tradicije in novodobnih praks ustvarila novo vino, ki smo ga poimenovali Motnik – tako kot naši nonoti -in je edinstveno v več pogledih:
– ker obuja stara kletarska znanja
– ker tradicijo plemeniti z novimi dognanji
– ker je plod pristne strasti do vina in teritorija
– ker združuje zgodovinsko in etnološko raziskovanje ter enološko znanje
– ker je v organoleptičnem smislu zelo poseben.

Rezultat je vino dovršenega sloga, z izrazito in živahno svežino, značilno za rebulo, ki se prepleta z aromatiko sredozemskih zdravilnih zelišč. Motnik je samosvoj in pristen, a brezčasno eleganten ter z velikim potencialom zorenja.

zeliscaigor pri delu1

V kleti smo donegovali 900 l takšnega vina. Poznavalcem bo na voljo v naših vinotekah. Ima pa Motnik tudi že mednarodno dimenzijo, saj se je zanj navdušil zelo znani danski sommelier Anders Selmer, ki ga bo ponudil v svojih prestižnih restavracijah. Motnik bo tudi protokolarno darilo ob diplomatskem obisku župana občine Brda Franca Mužiča v Indiji, kamor je povabljen zaradi odličnega sodelovanja Občine Brda z Veleposlaništvom Indije v Sloveniji. Motnik je brezčasno vino in posebnost, o katerem so naši nonoti povedali:

izročilo naših nonotov
»Tisti, ki misli vino motnik narediti, mora v to vino virvati in vse kar piše z ljubeznijo narediti. Motnik se ne pije po ošterijah na litre, ma u kleti ukop s tistimi, ki štemajo dobro vino.«.
(po zapisih Antona Kamušiča povzel Pavel Medvešček)

 

Objavljeno dne 2. 2. 2016 v kategoriji: , , , ,

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.