• en
  • sl
  • it

Slovenija

Vinska dežela na sončni strani Alp.

Slovenija je zeleni zaklad Evrope na sončni strani Alp, kjer se že tisočletja medsebojno prepletajo vplivi germanske, slovanske in romanske kulture. Vino so tu pridelovali že pred 2400 leti. Zaradi edinstvenih klimatskih danosti, značilnosti zemlje in reliefa strokovnjaki Slovenijo uvrščajo med najbolj zanimive vinske dežele na svetu. Čeprav je tu zasajenih le 0,5 % površin evropskih vinogradov, se slovenska vina po kakovosti umeščajo v sam svetovni vrh.

Odpri zemljevid

Herojsko vinogradništvo – večina vinogradov posajenih na zelo strmih pobočjih

Najstarejša še rodna trta na svetu – več kot 400 let

V Sloveniji je okoli 17.000 ha vinogradov

Brda

Naš dom

Brda so pravljična dežela na skrajnem zahodu Slovenije, ugnezdena na pol poti med Alpami in Jadranom.

Brici so si domove in kmetije uredili na valujočih gričih – od smaragdne reke Soče do Furlanije. Prijetna mediteranska klima nudi zavetje vrhunskim vinom, sočnemu sadju in okusnemu oljčnemu olju. Pečat burne preteklosti, zaznamovane z boji pa tudi s prijateljstvi z vsemi ljudstvi, ki so se na tem prostoru srečevala, daje značaj današnjemu življenju, ki v briških vasicah utripa nekoliko po svoje – umirjeno in radoživo obenem, v krogu družine in v sožitju z gosti.

Odpri zemljevid

72 km2

5000 prebivalcev

43 vasic

Vinogradi

Naš zaklad

Kakovost se rodi v vinogradu – to je naše temeljno vodilo. Vsi vinogradi so vključeni v integrirano pridelavo, ker je trajnostna naravnanost edina prava pot.

Rebula je tista sorta, ki najbolj neposredno govori o Brdih. K nam je prišla v rimskih časih in tu našla svoj dom. Je sorta tisočerih obrazov in prisotna v vseh blagovnih znamkah Kleti Brda.

Največ vinogradov je zasajenih prav z rebulo (27 %), sledijo ji merlot (20 %), chardonnay (16 %) in sauvignonasse (12 %). Poleg omenjenih vzgajamo v naših vinogradih še sivi pinot, sauvignon, cabernet sauvignon, cabernet franc, beli pinot, pikolit, verduc, modri pinot in syrah.

Briška klima spaja alpsko svežino in sredozemski vpliv, kar daje tukajšnjim vinom bogato aromatiko. Najbolj prepoznavna značilnost briških vin pa je mineralnost, ki izhaja iz posebne zemlje – opoke.

1000 ha vinogradov

70% belih sort, 30% rdečih sort

Smo največji pridelovalec rebule na svetu

Klet Brda

Hiša vrhunskih briških vin.

Klet Brda je zavetje našla v podzemlju griča pod mogočnim dobrovskim gradom.  Zgrajena je bila leta 1957, v obdobju velike obnove vinogradov, s katero so se Brda vpisala na svetovni vinski zemljevid. Klet se nahaja 15 metrov pod površjem. V njenih dveh etažah in stolpu srečamo vse vrste vinskih posod; od »barrique« sodov do velikih sodov iz slavonskega hrasta in posod iz nerjavečega jekla. Tu naši enologi in kletarji budno spremljajo, kako vina zorijo in kako se razvijajo različni slogi vin. Pravi zaklad kleti pa je bogata arhivska zbirka, v kateri hranimo 100.000 steklenic vina najboljših letnikov.

100.000 arhivskih steklenic

Letno pridelamo med 6 in 8 milijonov litrov vina

Najstarejše vino v arhivu je rebula iz 1957

Obiščite nas.

 

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.