• en
  • sl
  • it

Letnik 2015 se bo zapisal v zgodovino…

Splošen opis letnika

Trgatev 2015 se bo v zgodovino zapisala kot ena boljših, pravijo v Kleti Brda. Vremenske razmere so bile ugodne, z izrazito toplotno inverzijo med dnevom in nočjo, kar se v vinih pokaže kot poudarjena aromatika z izraženimi sortnimi značilnostmi. Poleti je bilo obilo sonca, hkrati pa je bila razporeditev padavin optimalna. S prilagoditvijo opravil v vinogradu so ohranili kakovost kljub visokim temperaturam. V klet so prejeli 6500 ton grozdja.

»Imamo vse elemente, ki obljubljajo izjemen letnik – zdravo grozdje, polna dozorelost, zmerne sladkorne stopnje (ki obljubljajo zmerne alkohole) ob izraziti sortni aromatiki. Pričakujemo harmonična vina, s poudarjeno mineralnostjo, značilno za briški terroir. Sorti, ki največ obetata, sta rebula in sauvignonasse«, je povedal direktor Kleti Brda, Silvan Peršolja.

Situacija v vinogradih in potek trgatve

Čez leto so nego vinske trte so prilagodili tako, da poletne visoke temperature niso povzročile ožigov. Do sredine avgusta so na trtah pustili več listja, da je bilo grozdje zaščiteno grozdje pred ožigi, v zadnji fazi dozorevanja pa so predvsem rdeče sorte in rebulo deloma razlistali v področju grozdja.

V Kleti Brda so s trgatvijo zgodnjih sort za penine pričeli 26.8.2015. V prvi polovici septembra so nadaljevali z belimi sortami. Rdeče sorte so pričeli trgati v drugi polovici septembra, ko so tudi te optimalno dozorele.  Enologi, agronomi in vinogradniki so skrbno spremljali dozorelost grozdja v vsakem vinogradu posebej in določili optimalen čas trgatve glede na tehnološko in organoleptično zrelost. Trgatev se je zaključila 1.10 s tradicionalno novinarsko trgatvijo.

 

Trgatev kot dogodek za poslovne partnerje

Trgatev v Kleti Brda izkoristijo tudi kot priložnost za promocijo na tujih trgih. Vodja trženja Andrej Valentinčič: »Na  trgatve vabimo poslovne partnerje iz tujine, da neposredno spoznajo izvor vina – naravne danosti in tradicijo, način dela, seveda pa tudi pristno gostoljubje vinogradniških družin v Brdih. Vabilu so se tokrat odzvali iz ZDA, Srbije in BiH. Razumevanje področja skozi osebno doživetje je pomembno marketinško orodje, predvsem na tujih trgih, kjer si Slovenija zadnja leta pospešeno utira prodajne poti. Sodelovanje na trgatvi je del celostne izkušnje, ki jo dobijo v Sloveniji. Naš motiv je, da spoznajo deželo v celoti

Letošnje novinarske trgatve se je udeležil tudi Alex Hunt, direktor nabave pri Berkmann Wine Cellars (VB), ki je na delavnici v okviru dogodka vodil diskusijo o sveži liniji vin Kleti Brda, ki jo uspešno tržijo v Veliki Britaniji.

Herojsko vinogradništvo

Klet Brda je tudi del evropske zgodbe, poznane kot »Viticultura eroica«. Na novinarski trgatvi je pojem podrobneje pojasnil Roberto Gaudio, direktor inštituta Cervim, ki raziskuje in posebej izpostavlja vina, pridelana na strmih področjih, terasah ali na višje ležečih predelih, kar zahteva veliko ročnega dela. »Pridelava grozdja na takšnih legah je sicer zahtevna in tudi dražja, vendar so to vina, ki imajo edinstven karakter «, je povedal enolog Kleti Brda Darinko Ribolica, in dodal, da si prizadevajo razumeti vsako lego z njenimi klimatskimi značilnostmi in prstjo ter za vsako sorto poiskati tisto rastišče, ki ji bo dalo največ. »Samo tako lahko pridelamo sveža, mineralna in sortno izrazita vina, ki imajo hkrati tudi polno telo,« je še poudaril.

Sonaravno kmetovanje

V Kleti Brda je sonaravno kmetovanje način dela in poslanstvo predanosti področju. Direktor, Silvan Peršolja, je povedal:»Trmasti Brici obdelujejo vinograde tudi na strminah, kjer kmetijska pridelava sicer ni mogoča; avtohtone in tradicionalne sorte pa so se tu udomačile in se najbolje prilagodile okolju. Pogled na vinogradniško strmino ali teraso pove, da si prizadevamo ohraniti stoletno tradicijo in hkrati ponuditi vina po današnjem okusu.« Gre  torej za trajnostni način kmetovanja, s čimer se  ohranjanja kulturna krajina in delovna mesta na podeželju.

 

Objavljeno dne 8. 10. 2015 v kategoriji:

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.