• en
  • sl
  • it

Koline – katero vino izbrati?

Koline imajo posebno mesto v dediščini prehrambene kulture na podeželju. S kolinami so ljudje po malem dopolnjevali celoletno prehrano, pa tudi obdarili sosede in sorodnike. Nemalokrat so se s kolinami odplačevali tudi dolgovi! Pomembno je bilo, da je bil prašič čimbolj masten, saj je bila ta maščoba edina zabela za vse leto. Včasih je bil to hišni in družinski, celo vaški praznik, ki je imel povezovalno funkcijo druženja – kar se je ohranilo do današnjih dni. Takšne dogodke pa vedno spremlja vinska kapljica. Kako izbrati vino, ki naj se poda k svežim kolinam?

V Brdih imamo nekaj lokalnih kulinaričnih posebnosti, ki so značilne ob kolinah. Te jedi so kožarice in klobase z zeljem, svinska prata, tenstan krompir in dušeno zelje, markandela (nekakšna jetrna klobasa), sladke krvavice in testena kisla repa, svinska ribica, polnjena s slivami, za daljše obdobje pa se pripravlja zelo cenjene salame in pršut.

K svežim kolinam se prileže sveže, sadno, pitno rdeče vino. To je lahko mlado rdeče vino Prvin, pridelano po posebnem postopku, ki je značilen za francosko pokrajino Beaujolais (maceracija rdeče drozge v atmosferi ogljikovega dioksida, kjer poteka pospešeno izluževanje aromatičnih snovi iz jagodne kožice). Tako vino ima manj taninov in ohrani primarne arome grozdja, je pitno, sveže in sadno. Druga možnost je rdeče vino, pridelano po klasičnem postopku in s krajšo maceracijo (Merlot Quercus, Cabernet Sauvignon Quercus, Merlot Villa Brici, Štorija rdeče). Pomembno je, da ga odlikujejo svežina, sadnost in lahkotnost. Vino s poudarjeno taninsko strukturo bi preveč prekrilo sveže koline; tako vino namreč primernejše za bogatejše, krepkejše okuse (divjačino, začinjene jedi z rdečim mesom, in zorjene salame….).

Objavljeno dne 11. 1. 2016 v kategoriji: ,

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.