• en
  • sl
  • it

Kljub nenavadnim razmeram normalna trgatev letnika 2020

Sporočilo za javnost ob koncu trgatve

Dobrovo, 30. 9. 2020

Kljub nenavadnim razmeram normalna trgatev letnika 2020

S trgatvijo modrega pinota in chardonnay-a za penine smo pričeli 25. avgusta. Od srede, 2. 9. pa smo začeli z redno trgatvijo, ki se bo zaključila v četrtek, 1.10. Izbrani vinogradi rebule, merlota in cabernetov pa še čakajo, da bosta naš agronom in enolog povedala, da so dosegli optimalno tehnološko zrelost.

Ob normalnih letnikih v Kleti Brda pričakujemo 7500 ton grozdja, letos smo ga prevzeli 7200 ton, zato govorimo o količinsko normalnem letniku 2020. Trgatev je že utečeno tako organizirana, da zelo selektivno trgamo po posameznih legah.

»Pridelek belih sort ocenjujemo za kakovostno nadpovprečen. Nekoliko več pozornosti bodo letos zahtevale rdeče sorte, saj je bilo dozorevanje izrazito neenakomerno in je bilo potrebno več dogovarjanja z vinogradniki, da so primerno dolgo počakali s trgatvijo,« je povedal glavni enolog v Kleti Brda, Darinko Ribolica. Na posameznih legah se bo trgatev še zavlekla. Vse je odvisno od vremena v naslednjih 14 dneh. »Tiste super izbore, ki jih še imamo zunaj pa z Goranom, našim agronomom, vsakodnevno pregledujeva,« je še dodal Ribolica.

Cene

Skupna povprečna cena je letos 0,52€, razpon cen za kilogram grozdja se giba med 0,40€ in 1,10€. Cene t. i. “super izborov”, pa so še višje.

 Naši člani so si trgatev organizirali tako, da so začeli trgati ob svitu in po večini zaključili do pol dneva, saj dnevne temperature preko 30°C, ki smo jih imeli do 20. septembra,  niso prijazne niti do grozdja, še manj pa do trgačev. Na družinskih kmetijah pridejo med trgatvijo na pomoč sorodniki in prijatelji in letos je bilo zaradi Covid-a veliko premislekov, kako izpeljati trgatev, če bi se razmere zaostrile. K sreči je do sedaj vse potekalo brez težav. Pri prevzemu grozdja v kleti smo delo organizirali v skladu s priporočili in navodili pristojnih institucij.

 

Trajnostna pridelava kot edina možna pot

Vinogradništvo se v Brdih prenaša iz roda v rod, zato je ohranjanje čistega in zdravega okolja za nas, ki tu živimo in delamo z naravo, ključnega pomena. V Kleti Brda izhajamo iz prepričanja, da se pridelava velikih vin začne s spoštovanjem do zemlje, skupnosti in prihodnjih generacij. Zavezani smo temu, da so naša vina pridelana na način, ki je odgovoren do narave, do ljudi, ki pridelujejo grozdje in vino, ter na način, ki omogoča našo dolgoročno ekonomsko uspešnost.

Trajnostna pridelava je v nekaterih vinorodnih deželah kodificirana na državni ravni, kar pomeni, da lahko vinarji, če želijo pridobiti certifikat, da je njihova pridelava trajnostna, sledijo zapisanim pravilom in če so uspešni, certifikat pridobijo. V Sloveniji takega enotnega sistema nimamo, zato smo v Kleti Brda sklenili, da v letošnjem letu pravila trajnostne pridelave, ki smo jih uveljavili že pri večini članov, sprejmemo tudi na upravnem odboru  Kleti Brda, in sicer s Pravilnikom o trajnostni pridelavi grozdja in vina v Kleti Brda. Za simbol naše zavezanosti k trajnostni pridelavi smo izbrali čebelico, saj številčna prisotnost čebel v naših vinogradih kaže na ekološko ravnovesje in biotsko raznovrstnost v njih. Čebele zagotavljajo eno najbolj prepoznavnih ekosistemskih funkcij, to je opraševanje – zaradi katere je pridelava hrane sploh mogoča. Simbol čebelice zaenkrat najdete na naši liniji vin Quercus in le-ta zagotavlja, da je pridelava grozdja in vina sledila trajnostnim načelom.

Trajnostna pridelava je kompleksen pojem, ki ga v Kleti Brda delimo na tri področja – trajnostna pridelava za naravo, trajnostna pridelava za ljudi in trajnostna pridelava za dolgoročno uspešnost. Prvi steber trajnostne pridelave zajema tehnično področje dela v vinogradih in je podrobno opredeljeno v Pravilniku. Zapoveduje pravilno pripravo zemlje, izbiro pravih sort za prave lege, uravnavanje vodnega režima v tleh, varstvo trte ter ohranjanje biodiverzitetne raznolikosti. Tako dosledno delo naših zadružnikov v vinogradih skozi vse leto zagotavlja zdravo življenjsko okolje prebivalcev in kmetov (drugi steber) ter posledično omogoča dolgoročno poslovno uspešnost Kleti Brda (tretji steber), ki krepi celotno regijo Goriških brd.

Single Vineyard Motnik – naše oranžno vino z zlato medaljo na Decanterju

Letos smo premium razred naših vin dopolnili s polnitvijo Single Vineyard. Grozdje za to vino izhaja iz vinograda Lisičk, ki leži na strmem pobočju nad vasjo Neblo. Terasast vinograd, ki raste na klasični opoki, je že desetletje negovan po načelih trajnostne pridelave. Single vineyard Motnik je samosvoja in edinstvena rebula, ki ima popolnoma drugačen značaj od naših drugih vin. Zaradi desetmesečne maceracije lahko vino uvrščamo v kategorijo oranžnih vin, a smo postopek pridelave skrbno peljali tako, da je vino dejansko visoko zlate barve. V vinu se prepletata tradicija starega briškega izročila ter sodobno znanje in interpretacija enega najprodornejših slovenskih enologov Darinka Ribolice ter našega glavnega kletarja, Igorja Skubina. Na letošnjem 17. ocenjevanju Decanter World Wine Awards je vino prejelo zlato medaljo in 95 točk. Poleg tega je vseh naših 14 prijavljenih vin prejelo medaljo, kar je izjemen uspeh. Prejeli smo še srebrne in bronaste medalje za 5 naših blagovnih znamk (De Baguer, A Plus, Krasno, Quercus in Avia) ter medaljo za vino Krasno Sauvignon Blanc / Ribolla Gialla, ki ga prodajamo na Britanskem trgu, ter za vina znamke Schumacher. S tem dosežkom se kaže celovita kakovost naših vin – od svežih, sadnih, namenjenih za vsako priložnost, do zrelejših, bolj kompleksnih, zorjenih v lesenih sodih.   

Objavljeno dne 2. 10. 2020 v kategoriji:

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Minister za zdravje opozarja: "Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!"

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.