• en
  • sl
  • it

Klet Brda sodelovala na mednarodnem vinskem dogodku BRDA HOME OF REBULA

V Vili Vipolže se je 30.8.2017 odvijal mednarodni vinski dogodek »Brda, home of rebula«, na katerega so bili povabljeni vplivni vinski pisci iz Evrope (Avstrija, Italija, Poljska, Francija, Švica, Nizozemska…), ZDA, Anglije in Kitajske. Dogodek, ki so ga briški vinarji organizirali ob podpori Zavoda za kulturo, turizem, mladino in šport Brda, je namenjen promociji rebule in Brd v relevantnih strokovnih medijih v svetu.

»Namen je bil povabiti svetovne strokovne medije, da nas obiščejo v Brdih, ker želimo naša vina predstaviti v domačem okolju. Želeli smo, da  spoznajo, kakšen je naš teritorij in zakaj je teritorij tako pomemben tudi pri vinskih zgodbah,« je pojasnila direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec, ki je poleg trinajstih sodelujočih vinarjev soorganizirala dogodek.

 

Prva mojstrska degustacija
posvečena briški avtohtoni sorti

 

Izbrane rebule trinajstih briških vinarjev z obeh strani meje (Marjan Simčič, Edi Simčič, Ferdinand, Klet Brda, Ščurek, Dolfo, Medot, Zanut, Erzetič, Jermann, Gravner, Radikon in Keber) je svoje rebule različnih slogov – od svežih, do zrelejših in strukturnih ter maceriranih, predstavilo tridesetim strokovnjakom iz vsega sveta. Masterclass je vodil najboljši sommelier Slovenije (2013, 2015) Gašper Čarman, strokovno predstavitev vin pa vinski strokovnjak, najboljši sommelier v Evropi (2009) in na svetu (2010) Luca Gardini.

»Zelo sem bil vesel povabila k sodelovanju na tem zgodovinskem dogodku. Bil je premišljeno zasnovan, saj postavlja rebulo iz lokalne na globalno raven. Rebula si zasluži globalno mesto,« je poudaril Čarman in dodal: »Vino v tem trenutku dosega največjo popularnost v zgodovini, za rebulo in Brda kot teritorij v naslednjih petnajstih letih sem zelo optimističen.«

 

Sociolog, avtor, poznavalec vin in gastronomije, Toni Gomišček je predstavil preteklost rebule, profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, specialist za ampelografijo in terroir dr. Denis Rusjan  pa je predaval o specifikah briškega terroira.

Župan Občine Brda, Franc Mužič je po dogodku povedal: »Strinjam se z vinarji: rebula je v Brdih dobila dom. Spominjam se obdobja, ko sem služboval v zadrugi. Takrat je Zvonimir Simčič rebuli dal poseben poudarek in pečat ter začel s proizvodnjo penin. Gotovo smo Brici na to zelo ponosni. Ponašamo se tudi s tem, da je bila rebula v Brdih omenjena že leta 1336, to dokazujejo dokumenti. To na daje še več samozavesti, da gradimo na naši avtohtoni sorti, rebuli. Menim, da je sorta vina resnično prijetna, sveža, mladostna, zato je naša naloga, da na njej gradimo.”

 

Tisočeri odtenki rebule so pritegnili svetovno pozornost

 

Rebula predstavlja kar 25% belih sort v Brdih. Je sorta, ki zelo dobro uspeva na sončnih legah, podlagi iz opoke in ki se je skozi dolga stoletja izkazala kot najbolj zvesta briškemu vinogradniku. Ker omogoča zelo različne interpretacije, so le-te vinarji strokovnjakom predstavili še na prosti degustaciji  Wine Tasting. Na gala večerji, katere avtor je bil priznani kulinarični mojster Tomaž Kavčič, pa so glavno vlogo dobili veliki letniki briških rebul, in sicer 2006, 2009, 2011 in 2013.

 

Mednarodni projekt je nastal kot pobuda briških vinarjev, ki so se povezali in identificirali s sorto, ki najbolj predstavlja Briški okoliš, in to na obeh straneh meje. Z jasno zastavljeno strategijo želijo organizatorji utrditi Slovenijo in Brda kot vinsko destinacijo v svetu in s tem ovrednotiti sorto, ki je pričela v mednarodnih strokovnih krogih in med ljubitelji vina vzbujati veliko zanimanja, o čemer govorijo zveneča priznanja za rebule iz Brd.

 VEČ NA BRDAHOMEOFREBULA.SI

Dogodek so finančno podprli sodelujoči vinarji, Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda in Občina Brda.

Objavljeno dne 31. 8. 2017 v kategoriji: ,

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.