• en
  • sl
  • it

Klet Brda – prva vinska klet z znakom Zeleni ključ na svetu

Klet Brda je postala ponosna prejemnica okoljskega znaka Zeleni ključ kot prva vinska klet na svetu ter doma postala prva Slovenia Green Atrakcija.

V torek, 10. 12. 2019, je v Vili Vipolže v Brdih potekala slavnostna podelitev okoljskih znakov, kjer je Klet Brda prejela okoljski certifikat Zeleni ključ. S tem je vstopila v Zeleno shemo slovenskega turizma in kot prva v Sloveniji prejela tudi priznanje Slovenija Green Attraction. Certifikat Zeleni ključ je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji. Ta prestižni okoljski znak pomeni zavezanost podjetij, da v certificiranih obratih spoštujejo stroge kriterije, ki jih je določila Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo FEE. Okoljski znak Zeleni ključ zagotavlja vsem gostom, da z izbiro certificiranega turističnega obrata, neposredno pripomorejo k varovanju okolja. Obrati vzdržujejo visoke okoljske standarde s pomočjo stroge dokumentacije in pogostih kontrolnih pregledov.

Certifikat Zeleni ključ lahko pridobijo različni turistični obrati in turistične atrakcije, kamor se uvršča tudi Klet Brda. Vedno bolj pomemben del naše dejavnosti namreč postaja vinski turizem. Gostom, ki k nam prihajajo z vsega sveta, ponudimo doživetje – prikažemo jim pot pridelave vina od vinograda do steklenice. »Obiskovalcem pokažemo našo zgodovino, da je vinogradništvo v Brdih že dobri dve tisočletji. Pri nas nazorno vidijo, kako močno smo vpeti v teritorij – iz njega črpamo in vanj tudi vračamo. To je značilnost vseh zgodovinskih vinskih regij po svetu, kajti vina so izraz teritorija in pripovedujejo zgodbo o svojem izvoru ter o ljudeh, ki ga pridelujejo. Za nas Brice je skrb za vinograde in tradicijo, ki se prenaša iz roda v rod, pravzaprav samoumevna. Obiskovalci, predvsem iz drugih kontinentov, pa izkazujejo veliko zanimanje za to našo vinsko zgodbo, ki prepleta zgodovino in terroir,« je povedal Silvan Peršolja, direktor Kleti Brda.

Kot so v obrazložitvi podelitve Zelenega ključa zapisali v društvu Doves, koordinatorju programa Zeleni ključ, je »Klet Brda neločljivo povezana s svojim lokalnim okoljem, ki ga podpira in vključuje v številne svoje dejavnosti in aktivnosti. Gostje lahko v njihovi vinoteki na Dobrovem na primer kupijo številne izdelke lokalnih pridelovalcev, kot so med, marmelade, izdelki iz sivke. Podporo lokalnemu okolju kažejo tudi s tem, da svojim poslovnim partnerjem podarjajo izključno darila Briških ustvarjalcev in proizvajalcev. Navdušil nas je njihov manjši muzej vinarstva in vinogradništva v Brdih.«

Glavno vodilo Kleti Brda pri vsakodnevnem delu je globoko spoštovanje narave in njenih ciklov, saj se kakovost rodi v vinogradu. Narava je naša najpomembnejša zaveznica, zato je ohranjanje čistega in zdravega okolja za nas, ki živimo in delamo z naravo, ključnega pomena.

 

Objavljeno dne 13. 12. 2019 v kategoriji: , ,

Starostna omejitev


Spletna stran je namenjena osebam, ki so že dosegli polnoletnost. S klikom na gumb VSTOPI potrjujete, da ste polnoletni v državi iz katere dostopate do spletne strani.

Vstopi

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.